Američka crkva protiv izraelske okupacije palestinskih teritorija

Ujedinjena crkva Krista velikom većinom glasova podržala je povlačenje investicija iz kompanija koje profitiraju od izraelske okupacije Palestine.

Ujedinjenja crkva Krista, čiji su članovi većinom protestanti u SAD-u, odlučila je da se povuku investicije iz kompanija koje profitiraju od izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Odluka je usvojena velikom većinom glasova na tridesetom Općem saboru ove crkve u Clevelandu u državi Ohio.

Meta su bile kompanije Veolia, Caterpillar, Motorola, HP i druge.

Izraelski proizvodi

Gotovo 80 posto predstavnika crkve na Općem saboru, njih 508, glasalo je za rezoluciju, dok je 124 njih glasalo protiv, a 38 je bilo suzdržano.

Crkva je također glasala o bojkotovanju izraelskih proizvoda napravljenih u ilegalnim naseljima na palestinskoj teritoriji.

Ovaj prijedlog, kojim se tražilo da se ”djela Izraela protiv Palestinaca prepoznaju kao aparthejd”, nije dobio potrebnu podršku dvije trećine glasova.

Ova crkva ima gotovo milion članova i već od 2005. razmišlja o povlačenju investicija. Te godine je usvojila Rezoluciju o iskorištavanju ekonomskog utjecaja da bi se okončalo kršenje ljudskih prava Palestinaca.

Mitri Raheb, pastor Evangelističke luteranske crkve u Jordanu, koji je prisustvovao Saboru u Clevelandu, kazao je da glasovi govore za sebe.

“Palestincima koji žive pod okupacijom i koji se suočavaju sa sistematskom diskriminacijom kao građani Izraela, ova akcija pokazuje da nisu sami i da postoje crkve koje još smiju da kažu istinu i da stoje uz žrtve“, kazao je Raheb.

Prodaja dionica

Rezolucijom se predlaže da investicioni i penzioni fondovi crkve, u kojima su četiri milijarde dolara, kao i lokalne crkve, prodaju dionice svake kompanije koja profitira od okupacije.

Ali, lokalne crkve same odlučuju o tome da li će to učiniti.

Iako je jedna jevrejska grupa u Sjedinjenim Američkim Državama, Jevrejski glas za mir, podržala Rezoluciju, druge grupe su saopćile da su iz nje isključene grupe poput Hamasa, koje rade protiv dvodržavnog rješenja konflikta.

“Jednostrani pogled Crkve na izraelsko-palestinski mirovni proces izdvaja Izrael. Ono što je šokantno je da ignoriše bilo koju palestinsku krivicu“, kazao je rabin Noam Marans, direktor međureligijskih odnosa u Američkom jeverejskom komitetu sa sjedištem u New Yorku.

Izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO