Banke u Grčkoj zatvorene na nedelju dana

Banke u Grčkoj biće zatvorene u narednih nedelju dana. Grci dnevno mogu da podignu 60 evra, pošto je zabrinuto stanovništvo ispraznilo bankomate u dramatičnom eskalaciji krize između zvanične Atine i stranih poverilaca oko grčkog duga.

Banke će biti zatvorena do 6. jula, dan posle raspisanog referenduma, uz limit od 60 evra koliko građani mogu dnevno da podignu sa bankomata, što se ne odnosi na strane turiste koji će biti izuzeti od ograničenja, objavljeno je u službenom glasilu Grčke vlade, prenela je agencija AFP.

“Svako ko poseti, ili namerava da poseti Grčku neće biti pogođen merama kontrole kapitala koje su uvedene pre nekoliko sati i one se neće odnositi na posetioce koji žele da izvrše transakcije ili da podignu novac kreditnom karticom izdatom u njihovoj zemlji”, navedeno je u saopštenju grčke vlade.

Uredba o kontroli kapitala, objavljenoj u Glasniku, predviđa niz naloženih mera finansijskim institucija u trajanju od 28. juna do 6. jula što je potpisao je predsednik Prokopis Pavlopulos i premijer Alekis Cipras.

“Izuzetno hitne i nepredviđene potrebe da se zaštiti grčki finansijski sistem i grčka ekonomija zbog nedostatka likvidnosti uzrokovane odlukom Evrogrupe od 27. juna da odbije produženje ugovora o dugu sa Grčkom”, navodi se u Uredbi, navodi AFP.

Zatvorena je i grčka berza. Kako je saopšteno iz te institucije, bera će biti zatvorena do 7. jula, dan nakon što je predviđeno da banke budu otvorene nakon jednonedeljne pauze.

U televizijskom obraćanju naciji sinoć je Cipras najavio da će biti sprovedena kontrola finansijskoj kapitala u zemlji, pošto su Grci na njegov poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili povlačenjem novca iz banaka.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO