Bez licence ostaje 1.500 lekara?

Broj bodova koje lekari moraju da sakupe da bi obnovili licencu smanjen je sa 24 na 20, ali i po boljim uslovima oko 1.500 lekara bi moglo da izgubi dozvolu.

Kako piše “Blic”, lekari će prvi put, nakon sedam godina, 1. januara 2016. godine morati da obnove licencu za rad.

S obzirom na to da 15 odsto lekara već sada po preliminarnim podacima ne ispunjava uslov da obnovi licencu, Ministarstvo zdravlja formiralo je radnu grupu za izmenu Pravilnika o donošenju i oduzimanju licenca, koji bi uskoro trebalo da počne da se primenjuje.

“Broj obaveznih bodova, koje lekari odlaskom na seminare i radionice sakupljaju, sa sadašnjih 24 smanjen je na 20 za godinu dana. Takođe, neće biti obavezno da u svakoj godini imaju tih 20 bodova, već je neophodno sakupiti minimum 10 bodova. Ostatak, koji nedostaje, moći će u nekom trenutku da nadoknade”, najavljuje za “Blic” dr Vesna Jovanović, direktorka Lekarske komore Srbije.

Lekare za koje se ustanovi da na kraju jedne godine nemaju tih obaveznih 10 bodova, moraće da polažu licencni ispit.

Posle prinudne pauze od godinu dan moći ponovo da polažu ispit i tako obnove licencu.

“Kolege su relativizovale sve ovo i mislile da od obnove licence neće biti ništa. Zato nisu sakupljali bodove”, navodi ona.

Prema procenama Lekarske komore, oko pet odsto ili 1.500 lekara neće uspeti da obnovi licencu i pored smanjenih kriterijuma.

izvor: B92/Blic

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO