Black friday: Šoping ludilo počelo

Počelo je šoping ludilo u Americi i Velikoj Britaniji odnosno takozvani Crni petak. Trgovci nude proizvode po sniženim cenama, čime započinje sezona šopinga .

Mediji prenose da prodaja u supermarketima nešto sporije teče nego inače jer je ove godine među kupcima očigledno popularnija onlajn kupovina.

Veliki borj trgovaca otvorio je vrata još sinoć na praznik Dana zahvalnosti, u nastojanju da privuče što veći broj kupaca ioako to predstavlja kršenje tradicije, pošto se dan koji dolazi posle Dana zahvalnosti, takozvani “Crni petak”, tradicionalno smatra zvaničnim početkom praznične sezone i danom za najveće rasprodaje u godini.

“Ne mogu da čekam do sutra, jer je dosta uzbudljivije danas. Ranije sam išao u šoping na “crni petak”, ali je to sada četvrtak”, izjavio je jedan od kupaca američkog Volmarta.

Volmart je saopštio da svejedno očekuje najveću gužvu upravo danas. Međutim, ovaj najveći američki trgovinski lanac ove godine našao se na meti protesta radnika, koji su ustali protiv prazničnog radnog vremena, pošto je većina prodavnica ovog lanca otvoreno 24 sata.

Prema rečima rukovodstva Volmarta, zaposleni će biti dodatno plaćeni za rad na Dan zahvalnosti i biće im posluženi obroci.

Osim Volmarta i mnoge druge prodavnice na njujorškom Menhetnu otvorene su u zoru, a ispred njih su kupci satima čekali u redu.

Predstavnici robne kuće “Mejsiz” rekli su da je u šest sati u kupovinu stiglo oko 15.000 ljudi. Ispred jedne od prodavnica igračaka “Tojs ar as” na Tajms skveru pred otvaranje u pet u redu je bilo najmanje 40 kupaca.

Ipak ima i onih koji misle da gužve i nisu toliko velike.

“Još uvek je rano, ali po onome što smo do sada videli, gužve nisu tako velike”, izjavio je Kreg Džonson, predsednik konsultantske kompanije u sekoru maloprodaje “Kastomer grout partners”, koja prati promet u različitim delovima zemlje.

Takođe neke prodavnice su odlučile da, uprkos odličnoj prodaji, ostanu zatvorene na Dan zahvalnosti i na Crni petak. Lanac prodavnica sportske opreme REI apelovao je na zaposlene i klijente da ne idu u kupovinu i da iskoriste slobodno vreme u prirodi.

Pitanje koje se postavlja jeste i da li će veći zabeleženi profti juče imati efekat na tradicionalno najveću šoping groznicu danas.

Juče su između ponoći i pet popodne, kupci u SAD potrošili više od milijardu dolara na kupovinu preko interneta, što je za 22 odsto više nego prošle godine, prema podacima kompanije Adob didžital indeks. Tome je doprinela i potražnja za igračkama Star Vorsa.

Gužve u noći Dana zahvalnosti, mesec dana pre Božića, postepeno su postale sastavni deo sezone praznične kupovine u SAD, koja je ranije obično počinjala narednog dana, odnosno na “crni petak”.

U nastojanju da privuku što veći broj kupaca, američki trgovci su povećali obim prazničnih poslova, otvarajući prodavnice i na sam Dan zahvalnosti, što se, kako navodi Rojters, prošle godine negativno odrazilo na obim kupovina obavljen na “crni petak”, što je trend koji analitičari i konsultanti očekuju i u ovoj godini.

“Crni petak” je tako nazvan zbog žrtava u stampedima ljudi koji prvi pokušavaju da udju u prodavnice kako bi iskoristili najveće popuste u radnjama.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO