BS: Zabrinjavaju napadi na vjerske objekte

Podgorica – Bošnjačka stranka zatražila je od Ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića informaciju o tome koje je konkretne mjere preduzela Uprava policije na rasvjetljavanju najnovije serije napada na objekte Islamske zajednice u Baru i Bijelom Polju.

Poslanik BS, Suljo Mustafić, postaviće poslaničko pitanje Konjeviću o preduzetim mjerama na rasvjetljavanju ovih napada i otkrivanju počinila.
„Naime, u noći između petka i subote (20-21.03) demoliran je vjerski objekat u Novom Baru, na Topolici, a prethodno je, u samo nekoliko dana, ovaj objekat više puta napadan i oskrnavljen, a svaki od ovih slučajeva uredno prijavljen Upravi policije“, naveli su iz stranke.
Iz BS dodaju da su to napadi koji su se dešavali u kratkom periodu, a godinama unazad dešavaju se napadi na isti objekat, većinom bez otkrivanja počinilaca, dakle, bez policijskog i sudskog epiloga.
„U pitanju je više od deset slučajeva napada na objekat u Novom Baru, a samo u jednom od tih napada, otkriven je jedan počinilac, i veoma blago sankcionisan. Takodje, u Bijelom Polju, u naselju Sutivan, nedavno je oskrnavljen objekat džamije, a prethodno je bilo još nekoliko napada, na objekte na drugim lokacijama, kao i verbalnih i fizičkih nasrtaja na vjernike, takođe bez adekvatnog epiloga- počinioci ostali nepoznati ili tamo gdje su otkriveni prošli su sa simboličnom kaznom.S pravom se postavlja pitanje hoće li se od strane Uprave policije i dalje na ovakav način, bez otkrivanja počinilaca, gledati na brutalne napade ili će se uraditi nešto ozbiljnije da se stane na put ovakvim dešavanjima?“, pitaju iz te stranke.
Takvi slučajevi, kažu u BS-u, sa blagom reakcijom nadležnih i očiglednom nezainteresovanošću da se procesuiraju kroz otkrivanje počinilaca i njihovo dovodjenje pred tužioca i sud, ostavljaju veoma loš utisak na građane, posebno pripadnike islamske vjere.
„Stiče se utisak kao da država nema mehanizme ili ne želi da zaštiti prava vjernika, odnosno imovinu i objekte, od onih koji na njih nasrću u kontinuitetu. Posebno treba imati u vidu da se ovi napadi dešavaju u kontinuitetu u sredinama, koje tradicionalno važe za multivjerske i multietničke, sa dobrim medjukomšijskim odnosima. Upravo, u takvim sredinama, zbog dodatne osjetljivosti, trebalo bi sa više odgovornosti pristupati otkrivanju počinilaca i adekvatnom sankcionisanju, kako se ne bi ponavljali i izazivali uznemirenost vjernika i svih dobronamjernih gradjana“, navodi se u saopštenju.

izvor. RTCG

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO