Delegacija SDP-a u Pljevljima položila cveće povodom Dana Sandžaka

Predstavnici SDP- a juče su u Pljevljima položili cveće na spomen ploču koja se nalazi na zgradi u kojoj je na današnji dan 1943. godine održano prvo I jedino zasedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka- ZAVNOS.

Prema rečima člana predsedništva SDP-a Mirsada Jusufovića Novi Pazar treba da postane centar jednog evropskog regiona unutar granica Srbije.

Na današnji dan u Pljevljima je pre 72 godine osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka ZAVNOS, čime je Sandžak dobio svoju autonomiju u okviru koje je imao zagarantirano pravo na samoorganizovanje i upravljanje granicama.

Vođeni slobodarskom svesti, idejom suživota i prožimanju tolerancije i univerzalnih ljudskih vrednosti i tradicije antifašizma, narodi Sandžaka su se opredelili za jedinstvenu, teritorijalnu, multietničku, i autonomnu regiju.

Cveće je položila I delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća. 20. novembar za pripadnike bošnjačke nacionalne manjine je blagdan te je za gradsku i opštinske uprave i javna preduzeća u opštinama gde žive Bošnjaci danas bio neradni dan.

izvor: rtvnp.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO