Dve satnice za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja! Ali šta je uslov?

Vrh Brisela razmatra dva moguća datuma za zakazivanje naredne međuvladine konferencije sa Srbijom, na kojoj bi bila otvorena i prva pregovaračka poglavlja, a to su 25. jun ili 15. oktobar – saznaju “Novosti” iz evropskih diplomatskih izvora.

Sledeće podvlačenje crte na listi zadataka koji su stavljeni pred Beograd i konačno “zakucavanje” termina za naredni korak u integracijama, trebalo bi da bude u martu, kada će se na Evropskom savetu okupiti predsednici i premijeri država članica.

Prema našim saznanjima, iz EU je već signalizirano da će ključ za otvaranje prvih poglavlja, osim primene Briselskog sporazuma, biti i ispunjavanje dodatnih zadataka iz niza oblasti. Tu su, pre svega, bolji tretman za NVO, odnosno veće uključivanje civilnog sektora u pregovarački proces, jača kontrola obaveštajnih službi i medijske slobode.

U narednim nedeljama biće pojačani i pritisci na Beograd da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, posebno kada je reč o sankcijama prema Rusiji. Brisel očekuje i maksimalnu kooperativnost srpske skupštine oko usvajanja zakona i neophodnih propisa za primenu dogovora iz Briselskog sporazuma.

RUMUNSKA RAMPA?

U DIPLOMATSKIM krugovima u Briselu se spekuliše da nije isključeno da u fotofinišu odluke o otvaranju prvih poglavlja, rampu spusti neka od država članica, kao što je to bio slučaj sa Rumunijom, koja je status kandidata za Beograd uslovila rešavanje vlaškog pitanja u Srbiji. Naši izvori tvrde da se i sad na Bukurešt vrše veliki pritisci, pogotovo iz Vašingtona, da ponovo pokrenu ovo pitanje.

TANjA MIŠČEVIĆ, ŠEF PREGOVARAČKOG TIMA SA EU: GOTOVA ANALIZA 26 POGLAVLjA

Bez obzira na zastoj oko otvaranja poglavlja, te­­­hnički pregovori, tzv. skrininzi, odvijaju se nesmetano. Do sada su u potpunosti završeni skrininzi za 26 od 35 pregovaračkih poglavlja, a do kraja januara u Briselu slede sastanci za još četiri poglavlja – o finansijskim uslugama, o finansijskim i budžetskim odredbama, zaštiti zdravlja i potrošača, kao i o regionalnoj politici.
Kako za “Novosti” kaže Tanja Miščević, šef našeg pregovaračkog tima sa EU, kao što je i predviđeno, do kraja marta će biti završeni analitički pregledi za 35 poglavlja, nakon čega bi i Srbija i EU trebalo da utvrde pregovaračke platforme i započnu sa otvaranjem prvih oblasti.
– Prema ranije dogovorenom redu vožnje, tačka na skrininge za sva poglavlja trebalo bi da bude stavljena 25. marta – kaže Miščevićeva.
Po njoj, bez obzira na usporenost u političkom dijalogu Beograda i Brisela, proces skrininga ništa ne trpi, naprotiv. U naredne dve nedelje trebalo bi da bude završena i druga verzija Akcionog plana za poglavlje 24, o pravdi, slobodi i bezbednosti. Neke članice EU, među kojima prednjači Nemačka, insistiraju da ovo poglavlje, zajedno sa oblastima 23 (pravosuđe i ljudska prava) i 35 (o Kosovu) budu otvoreni prvi.

Sandzakhaber / izvor: Večernje novosti

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO