Ekskluzivno: Saznajemo detalje sastanka Gormez – Kavazović.

Novi Pazar – Ankara -Sarajevo – Na sastanku koji je održan 27. januara u Ankari između predsednika Dijaneta Mehmeda Gormeza i reisu-l-uleme Husena ef. Kavazovića potpisan je protokol koji sadrži 12. tačaka, a u desetoj tačci tog protokola piše “da će Dijanet i IZBIH zajedno raditi na rešavanju problema u IZ na Balkanu”.

Kako Sandžakhaber ekskluzivno saznaje, na sastanku je bilo reči o problemima koji ne jenjavaju u Islamskoj zajednici u Sandžaku a postignuta je i visoka saglasnost “da su Zukorlić i Zilkić odgovorni za stanje u IZ ali i za podelu koja je nastala među Bošnjacima, te da njih dvojica ne mogu biti faktori pomirenja” tvrdi naš izvor.

Ono što je novina u odnosima između DIjaneta i IZBIH je “da su do sada stavovi po pitanju Sandžaka bili različiti, pre svega o načinu rešavanja tih problema, a takođe je novina i to da je reisu-l-ulema Kavazović bio vrlo kritičan prema Muameru Zukorliću smatrajući ga najodgovornijim za stanje u Islamskoj zajednici”.

Kavazović je računao da je postavljenjem Dudića na mesto Glavnog muftije Zukorlić biti marginalizovan jer je na internrim sastancima koji su održavani u Rijasetu pre svog izbora za glavnog muftiju Dudić također bio kritičan prema Zukorilću.

Međutim Kavazović je uvideo da Dudić nema ni snage ni znanja ni kapaciteta da donese prekopotrebne promene u Islamskeoj zajednici.

Također novina je i to što su se ova dva verska autoriteta po prvi put saglasila “da se pitanje Muslimana rešava u okviru ustavno pravnog i teritorijalnog integriteta Srbije oko čega je takođe do sada postojalo mimoilaženje”.

Vrlo brzo se očekuju zajednički koraci koje su ove dve strane dogovorile pa je zbog toga nastala panika i u jednoj i u drugoj Islamskoj zajednici.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO