8 saveta za zdrave zube

Tough-tooth-smile

LIMUN NIKAKO!
Većina doktora preporučuje čašu mlake vode i limun za odličan početak dana, međutim ovo nije dobro za vaše zube. Menta je, sa druge strane, odlična za vaš digestivni sistem, a u isto vreme jača vaše zube.

ZDRAVE GRICKALICE
Između obroka umesto nezdravih grickalica pojedite brazilski orah, badem i nemasni sir, koji su podjednako zdravi kako za vaš organizam tako i za zube.

PIJTE DOSTA VODE
Dnevno popijte najmanje litar i po vode. Fluor koji se nalazi u vodi odličan je u borbi protiv propadanja zuba.

NEMOJTE DA PERETE ZUBE ODMAH POSLE OBROKA
Šećer u hrani u kontaktu sa naslagama na zubima stvara kiselinu koja omekšava zubnu gleđ. Pranje odmah nakon obroka moglo bi da izazove njeno oštećenje, sačekajte pola sata pa onda uzmite četkicu u ruke.

NEMOJTE DA JEDETE ODMAH NAKON PRANJA ZUBA
Pasti za zube je potrebno oko pola sata da počne da deluje, tako da je to optimalno vreme koje treba da prođe između pranja zuba i obroka.

BIRAJTE ODGOVARAJUĆE UGLJENE HIDRATE
Neprerađeni ugljeni hidrati su odlični za gubljenje kilograma, ali su podjednako dobri i za jačanje zuba, zato što je gotovo nemoguće da ih bakterije pretvore u kiselinu. Jedite integralni hleb, pastu, braon pirinač i krompir.

JEDITE ZELENO POVRĆE
Povrće kao što su spanać i kelj bogato je kalcijumom koji je, kao što je već poznato, odličan za zdravlje zuba.

SMANJITE KONZUMIRANJE SOKA OD POMORANDŽE
Sok od pomorandže jeste pun vitaminom C, ali njegova kiselina može da oslabi gleđ vaših zuba. Preporučena dnevna doza ovog soka je jedna čaša, odnosno oko 150ml, koju ćete obavezno da popijete uz obrok.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO