Abulkadir Mašaripov priznao napad na klub u Istanbulu

655

Uzbekistanski državljanin Abulkadir Mašaripov, osumnjičen da je tokom novogodišnje noći u noćnom klubu “Reina” u Istanbulu ubio 39 ljudi, danas je priznao da je izvršio napad, saopštili su turski zvaničnici.

Osumnjičeni je izvršio napad u ime Islamske države (ID), navodi se u saopštenju. Prema podacima policije, otisci njegovih prstiju poklapaju se sa dokazima prikupljenim na mestu zločina.

Kako prenosi turska agencija Anadolija, Mašaripov je pre šest godina otišao u Avganistan i za njim je Uzbekistan raspisao poternicu zbog povezanosti sa terorističkom grupom.

Guverner Istanbula Vasip Sahin je potvrdio da je u akciji policije, juče uhapšen Abulkadir Mašaripov (34) iz Uzbekistana i rekao da je ekstremista obučavan u Avganistanu. Prema rečima guvernera, napadač je ušao u Tursku u januaru 2016. godine. Identitet mu je potvrđen na osnovu otisaka prstiju.

Turski premijer Binali Jildirim je, takođe, potvrdio da policija ispituje osumnjičenog i dodao da će detalji istrage biti blagovremeno saopšteni.

Osumnjičeni Abulkadir Mašaripov iz Uzbekistana uhapšen je juče u akciji u istanbulskom predgrađu Esenjurt, u kući svog prijatelja iz Kirgizije. Mediji su javili da su u akciji uhapšeni i jedan državljanin Kirgizije i tri žene, iz Somalije, Senegala i Egipta. Četvorogodišnji sin osumnjičenog je pod zaštitnim nadzorom.

U noćnom klubu Reina u Istanbulu tokom proslave Nove godine je ubijeno 39 ljudi, a oko 50 ranjeno.

izvor: N1