Afganistanski predsjednik tajno primao kofere pune novca od CIA-e

Afganistanski predsjednik tajno primao kofere pune novca od CIA-e

 

 

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai potvrdio je da je u tajnosti dobijao novčanu pomoć od SAD.

On je potvrdio da su u njegovu kancelariju stizale tajne isplate iz SAD, ali je naglasio da su ti iznosi bili mali i da su upotrijebljeni u legitimne svrhe.

Karzai je odgovorio na današnji izvještaj američkog dnevnika “New York Times” u kojem se navodi da je Centralna obavještajna agencija /CIA/ redovno slala kofere gotovog novca u kancelariju afganistanskog predsjednika.

U izvještaju se ističe da je nekoliko desetina miliona dolara slato u tajnosti i da je gotovina dolazila u mnogo većim količinama nego što se ranije mislilo.

Karzai je naglasio da je novac bio namijenjen za razne projekte, poput pomoći oboljelim.

“Novac je upotrijebljen u razne svrhe: operativne, pomoć povrijeđenima, troškove iznajmljivanja i razne druge ciljeve. To je bila efikasna pomoć i mi to cijenimo”, navodi se u saopštenju iz Karzaijeve kancelarije.

U saopštenju se dodaje da je u proteklih deset godina novac isporučivan afganistanskom Savjetu za nacionalnu bezbjednost, koja je dio predsjedničke kancelarije.

Američki dnevnik navodio je da su svežnjevi američkih dolara pakovani u kofere, torbe i ponekad u plastične kese i svakog mjeseca pristizali u kancelarije afganistanskog predsjednika.

List se poziva na Halila Romana, koji je bio šef Karzaijeve kancelarije od 2002. do 2005. godine, koji je rekao da je pristigla gotovina nazivana “fantomskim novcem”

“Gotovina je dolazila i odlazila u tajnosti”, rekao je Roman.

CIA nije željela da komentariše novinski izvještaj, kao ni State department

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO