Al Kaida nadjačala američke specijalce u Somaliji

91

Specijalci SAD u Somaliji zamalo izbjegli katastrofu sličnu akciji iz 1993. godine u Mogadišu. Napali uporište mudzahida, ali nisu uspjeli da uhvate lokalnog vođu Abdulkadira Muhameda Abdulkadira. U Libiji Amerikanci uspjeli da uhvate lokalnog vođu Al Kaide.

Američke specijalne snage su u Somaliji za malo izbjegle katastrofu sličnu onoj 1993. godine kada su im Somalijci nanijeli teške gubitke. U Libiji su specijalci uspeli da uhvate lokalnog vođu Al Kaide.

Specijalci američke mornarice, poznatiji kao “foke” su iz mraka, sa mora i uz vazduha napali uporište somalijske mudžahidske grupe Al Šabab, koja je nedavno izvela napad na tržni centar u Keniji.

Akcija se dogodila u gradu Barave uporištu mudžahida Al Šabab, 240 kilometara južno od glavnog grada Somalije Mogadiša.

Međutim, napad nije išao onako kako su Amerilanci planirali jer su somalijski mudžahidi, pripadnici lokalne milicije pružili žestok otpor, u scenama koje podsećaju na katastrofu iz 1993. u Mogadišu, koja je ekranizovana u filmu “Pad crnog jastreba”.

Tada je poginulo 17, a ranjeno 73 vojnika SAD, izgubljena su dva helikoptera i nanijeta je velika sramota ugledu američkih specijalaca.

90

Isto kao što su i došli iz mraka, povukli su se u mrak poslije žestoke borbe sa Somalijcima. Amerikanci su imali i vatrenu podršku iz helikoptera sa brodova.

Meta napada, lokalni komandant Abdulkadir Muhamed Abdulkadir, uspeo je da ostane ne uhvaćen Amerikancima.

Al Šabab je saopštio da su “napadači” došli sa mora i da su napali kuću “jednog borca” (mudžahida), ali da je “voljom Allaha” napad odbijen.

Očevici takođe navode, da su pripadnici Al Šababa, krenuli u juriš na američke vojnike, ne bi li ponovili uspjeh iz 1993. godine, ali u tome nisu uspeli, amerikanci su pobjegli. Borbe su počele oko tri časa ujutro i trajale su oko sat vremena.

Kuća koja je bila cilj američkog napada bila je u trenutku napada puna stranih boraca koji se bore u redovima Al Šababa.

Zvaničnici somalijske obaveštajne službe su potvrdili da su meta napada bili “visoko rangirani stranci”, kao i da je ranjen jedan čečenski komandant, a njegov tjelohranitelj ubijen.

Grupa Al Šabab je čak na Twitteru objavila slike opreme koju su Amerikanci ostavili za sobom koje mozete pogledati ovdje:

VIDI: SOMALIJA: Oprema koju su za sobom ostavili američki Neavy Seals u napadu na mudžahide (foto)

 

Izvor: Vijesti Ummeta.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO