Assad ne odstupa, nego se sprema za izbore!

Sirijski predsjednik sumnja u uspjeh mirovne konferencije, a Kerry tvrdi da rat neće prestati dok je Assad na vlasti.

bashar_al_assad_reuters_main

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad potvrdio je kako još nije određen datum održavanja međunarodne konferencije o okončanju rata u Siriji te izrazio sumnju da bi u ovom trenutku konferencija mogla biti uspješna.

Dok se zapadne i arapske zemlje nadaju da bi početak razgovora mogao započeti političku tranziciju, u kojoj bi sirijski predsjednik napustio položaj, Assad je još jednom naznačio da nema namjeru odstupiti rekavši da bi se ponovno mogao kandidirati na izborima 2014. godine.

„Osobno ne vidim nikakve prepreke da me se nominira za kandidata na idućim predsjedničkim izborima“, odgovorio je Assad sirijskoj televiziji Al Mayadeen na pitanje misli li da se izbori trebaju održati 2014. godine, kako je planirano.

Mnoga otvorena pitanja

Čelnik Arapske lige Nabil Elaraby je u nedjelju nakon sastanka s međunarodnim izaslanikom za Siriju Lakhdarom Brahimijem rekao da je međunarodna konferencija, nazvana Ženeva 2, planirana za 23. studeni.

Izaslanik Brahimi je rekao, doduše, i da datum „još nije službeno određen“.

„Za sada nema datuma, a trenutni faktori ne pomažu njenom održavanju“, rekao je u dvosatnom TV razgovoru Assad, čije snage u posljednje vrijeme napreduju na terenu.

U razgovoru je, kako prenose agencije, djelovao samouvjereno te je ustvrdio da oporbene skupine koje su pozvane na razgovore zastupaju strane sile umjesto Sirijaca te je, u tom kontekstu, kritizirao Katar, Tursku, Saudijsku Arabiju, Sjedinjene Države ali i sirijsko Muslimansko bratstvo, koje je opisao kao terorističku skupinu.

„Mnoga su pitanja o ovoj konferenciji još otvorena“, zaključio je Assad.

Kerry: Stvoriti prijelaznu vladu

Državni tajnik Sjedinjenih Država John Kerry je u ponedjeljak, nakon susreta s katarskim ministrom vanjskih poslova Khaledom al-Attiyahom u Parizu, rekao kako je teško zamisliti da bi Assadov saveznik Iran u Ženevi mogao igrati konstruktivnu ulogu ako ne podrži stvaranje prijelazne vlade.

„Vrlo je teško zamisliti kako bi Iran mogao biti konstruktivan bez njegove spremnosti da dođe u cilju pregovaranja”, rekao je Kerry novinarima.

„Ako prihvaćaju Ženevu 1 i žele biti konstruktivni u pomoći da se ustanovi prijelazna vlada, onda je to druga stvar“, dodao je Kerry referirajući se na razgovore u Ženevi održane u lipnju 2012. godine na kojima su se države složile oko potrebe političke tranzicije u Siriji.

Tada, zbog otpora Rusije, ipak nije rečeno da Assad mora odstupiti.

Državni tajnik Kerry smatra i kako će svaki pokušaj sirijskog predsjednika da bude reizabran produžiti građanski rat u toj zemlji.

„Ako misli da će riješiti probleme kandidaturom za predsjednika, mogu da mu kažem kako ovaj rat neće prestati sve dok je on tu“, zaključio je Kerry.

Izvor: balkans.aljazeera.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO