Austrija: Bosanac kojeg su uhapsili zbog sličnosti sa Ratkom Mladićem ostao bez obeštećenja

austrija-bosanac-kojeg-su-uhapsili-zbog-slicnosti-sa-ratkom-mladicem-ostao-bez-obestecenja

Ni skoro tri godine nakon što su 6. novembra 2010. godine pripadnici specijalne austrijske policijske jedinice “Kobre” upali u njihov stan u Beču uvjereni da su otkrili tada jednog od najtraženijih svjetskih bjegunaca, Ratka Mladića, kojem se danas u Haškom tribunalu sudi za genocid i druge najteže zločine počinjene tokom rata u BiH, Avdo Saračević i njegova supruga Munira iz Hrasnice kod Sarajeva nisu dobili obeštećenje.
Potvrdio je to sam Saračević, kazavši kako su mu najprije kazali da može tužiti austrijsku policiju, a kada je htio da to učini, dobio je sugestije pravnika da je za to prekasno.
”Očekivao sam da ću dobiti obeštećenje, ali nikada ništa nisam dobio zbog tog upada prilikom kojeg je moja porodica izmaltretirana i preplašena”, rekao je Saračević, koji je više očekivao od austrijske države gdje već 20 godina živi.
I dalje smatra da su prilikom upada prije skoro tri godine bila narušena njegova prava i da je pretrpio strah.
Slučaj Avde Sarajevića izazvao je pažnju svjetske javnosti. O tome su izvijestili brojni svjetski mediji.
”Sve se dešavalo u subotu popodne 6. novembra 2010. godine. Dok smo ja i supruga odmarali, oko 15.20 sati, neko je pozvonio na vrata. Supruga je povikala da je došla policija. Bili su to specijalci ‘Kobre’. Moju Muniru odmah su izvukli napolje i protutnjali kroz stan. Pretresali su sobu, hodnik, WC. Meni su rekli da stanem i ne mrdam. Imali su svu opremu, oružje, lisice… Došli su da me hapse, a prije toga opkolili su i cijelu zgradu. Nakon što su iz stana izašli specijalci, došla su dva policajca u civilu. Uzeli su mi pasoš. Pokazali su mi fotografije i tvrdili da veoma ličim na Ratka Mladića. Navodno iz profila. Pokazali su mi i Mladićevu sliku s kokardom i šajkačom. Kazali su da bih, kada bi mi stavili kokardu, i ja bio isti Mladić”, govorio je Saračević.
Detaljnom usporedbom, a upoređivani su čak i njegovi i Mladićevi zubi, utvrđeno je da se ne radi o ratnom zapovjedniku Vojske Republike Srpske (RS).
Tri sata uoči akcije policiji u Austriji javio se izvjesni čovjek. Donio je isječak iz novina s fotografijom Ratka Mladića i rekao da u svom komšiluku zna čovjeka koji veoma sliči toj osobi. On je dao tačnu adresu Saračevićevog stana i rekao da se ”Mladić krije tu pod muslimanskim imenom kako bi se kamuflirao”.
Policijski istražitelji su se pravdali kako su se bojali da bi tada odbjegli Mladić mogao imati naoružane pratioce i da je zbog toga u akciju uključena i specijalna policija.
Austrijski mediji su konstatirali da su specijalci požurili u akciju i da nisu bile izvršene adekvatne provjere.
Zanimljivo je da je austrijska policija u julu 2008. godine potvrdila da je Radovan Karadžić, kojem se, također, sudi za genocid, godinu ranije boravio u Beču, da su ga pripadnici “Kobri” slučajno legitimizirali tokom potrage za jednim osumnjičenim čovjekom, ali da u njemu nisu prepoznali ratnog vođu bosanskih Srba.
Policija je u martu 2009. godine u Keniji uhapsila Hrvata Igora Mateškog, kojeg je, kao i Saračevića, zamijenila za Ratka Mladića.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO