Bez oca ostalo 600.000 sirijske dece

Prema istraživanju koje je sprovela humanitarna organizacija IHH u ratu u Siriji 600.000 djece izgubilo je oca, prenosi Agencija Anadolija.
U ratu koji već pet godina traje u Siriji na hiljade ljudi su poginule, a milioni su bili prisiljeni da napuste svoje domove i upute se ka sigurnijim područjima.
Rat u toj zemlji posebno su se negativno odrazila na djecu i žene. Mnoga djeca smještena su u dječjim domovima u Turskoj i Siriji. Na područjima duž tursko-sirijske granice organuju se različiti projekti za djecu bez roditelja.

Adem Kalajdži, koordinator IHH-ovog odjela za djecu bez oca, kazao je kako ta organizacija ulaže velike napore da pomognu djeci koja su izgubila oca, kao i ženama koje su izgubile supruga.

Organizacija je sponzor za 7.000 djece u Turskoj i Siriji. Kalajdži je rekao kako su u turskoj provinciji Hataj, osnoali terepeutski centar i umjetničke radionice.

“Tu nudimo različite programe djeci i udovicama koje su prošle kroz traumu nanijetu ratom. Organizujemo različite aktivnosti. Psiholozi i ljekari komuniciraju s njima. Hiljadu djece je na taj način dobilo pomoć. Prema našim podacima u Siriji postoji 600.000 djece bez oca. Pored toga između 40 i 50 hiljada djece nalazi se u Turskoj”, kazao je Kalajdži i dodao kako najviše djece živi u Hataju, gdje je smješteno osam hiljada djece.

IHH ima 11 kampova u sirijskom Azazu i okolnim mjestima u kojima je u posebnim sekcijama za djecu bez oca smješteno 5.225 djece.

“Očevi budu ubijeni. Majke budu prisiljene da djecu ostave same u kući i kako bi otišli vani da donesu hranu. Tada i one budu ubijene ili zarobljene. Stotine je djece koja su na taj način izgubila roditelje. Njihova rodbina, da djeca ne bi umrla od gladi, ostavljaju ih u Asadovim zatvorima. Tamo imaju barem jedan obrok dnevno. Kada smo otvorili domove, 20 djece smo uzeli iz tih zatvora”, rekao je Kalajdži.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO