BIH // Abu Hamza: Pet godina pritvora bez dokaza // video

Abu Hamza - foto AJB
Abu Hamza – foto AJB

Audiosnimci memoara bivšeg pripadnika odreda El-Mudžahid, kojeg bh. vlasti smatraju prijetnjom po sigurnost, ustupljeni isključivo Al Jazeeri.

Nekadašnji pripadnik odreda El-Mudžahid, Sirijac Imad al-Husin, poznatiji kao Abu Hamza pritvoren je u Bosni i Hercegovini od 2008. godine jer ga vlasti te države smatraju prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Nikada nisu izneseni podaci na osnovu kojih se smatra opasnim. Audiosnimci njegovih memoara snimljeni u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu ustupljeni su isključivo Al Jazeeri.

Abu Hamza kaže da njegovim držanjem u zatvoru pet godina bez optužnice Bosna i Hercegovina želi da pošalje poruku njemu sličnima.

”Ako jednog dana budes želio biti kao Abu Hamza, tvoja sudbina će biti kao Abu Hamzina. To znači da nikad nećeš imati mira u životu. To znači, pazi šta ćeš raditi ili stani malo pa razmisli prije nego što kreneš na taj put. Put koji ti je Allah naredio i put da pomogneš nekome od braće muslimana na svijetu”, kaže on.

‘Preventivna zaštita’

Od 2008. godine bh. Ministarstvo sigurnosti ga smatra prijetnjom po nacionalnu sigurnost, ali njegovim advokatima ne dozvoljava uvid u obavještajne podatke.

”Kad sjednem pa razmišljam, u Gvantanamu su dozvolili njihovim advokatima da to vide i da raspravljaju sa svojim klijentima oko toga. Mi ovdje, u tih nekoliko godina u Imigracionom centru – nismo ni ja ni moj advokat imali nikakav pristup prema tim dokazima, da vidim malo zbog čega sam ja ovdje”, kaže Abu Hamza.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, bio je pripadnik odreda El-Mudžahid.

”U ulici Draže Mihailovića u Istočnom Sarajevu nalazi se ovaj Imigracioni centar. To je Abu Hamzin dom već skoro pet godina. Ekipi Al Jazeere nije dozvoljeno razgovarati s njim, već samo snimati unutrašnje prostorije ovog centra”, javio je reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Protiv Abu Hamze nikada nije podignuta optužnica. Bh. vlasti priznaju da Abu Hamza nije počinio krivično djelo, ali smatraju kako on, ipak, ima potencijal da to učini. Stoga ga i drže iza rešetaka, javlja Karčić.

Upitan da li se može smatrati da je Al-Husin povezan sa terorističkim organizacijma, direktor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić odgovara:

”Jeste… jeste… jeste… apsolutno… da imamo dovoljno takvih vrsta podataka i mi ne moramo sad takvu osobu pustiti da uđe u krivično djelo, da nastupe određene posljedice, pa da ga mi onda kažnjavamo…i ja kažem, mi preduzimamo jednu vrstu preventivne zaštite ove države, ljudi i imovine…”

Neuspješne žalbe advokata

Abu Hamzinoj  porodici dozvoljeno je da ga posjećuje dva puta sedmično. U vrijeme mjeseca ramazana dozvoljeno im je da iftare zajedno.

”Na jednu stranu ti je drago što ideš na iftar kod babe, u drugu stranu ti je žao, ti moraš na taj način da iftariš sa babom. Normalno da nam je katasrofa, jer svaki Ramazan, pet godina on nije kući. Kad bi se vratio kući, to bi bilo nešto novo u našem životu, jer smo se više navikli da svake subote, svake nedjelje idemo kod babe”, kaže njegov sin Hamza.

Abu Hamzin pritvor produžava se svaka tri mjeseca. Njegovi advokati na svaku odluku ulažu pravne lijekove, ali bez uspjeha.

Pedesetogodišnji Al-Husin, koji za sebe kaže da se borio za Bosnu i Hercegovinu, sada je u njoj zatvoren već pet godina i bez bilo kakvih naznaka do kada će to trajati.

Izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO