Blic: Keljmendi kontroliše put droge, ide preko Novog Pazara

[sg_popup id=”3” event=”onload”][/sg_popup]

Naser Keljmendi (60), još jedan je od Pećanaca koji su u vrhu albanskih kriminalnih organizacija na Kosovu. Među glavnim je narko-šefovima iz ovog dela sveta, a kontroliše i krijumčarski kanal preko Novog Pazara.

Američka DEA svrstala je Keljmendija među glavne regionalne narko-šefove, zbog čega je na njihovoj crnoj listi zauzimao prvo mesto među osobama iz Evrope opasnim po bezbednost SAD

SUKOB SA LUKOM
Prema podacima Interpola, Keljmendi je došao u sukob sa svojim dugogodišnjim saradnikom Ekremom Lukom. U prvoj polovini 2001, Unmik policija je Keljmendiju i Luki zaplenila veću količinu cigareta kod Peći i čak su njih dvojica bili kratko pritvoreni. Krajem 2001. Keljmendi je, prema podacima nekoliko službi, organizovao oružani napad na kancelariju Unmika u Domu kulture u Peći, u nameri da uništi dokazni materijal o svojoj kriminalnoj delatnosti. Od 2003. je pod istragom Interpola i zbog bombaškog napada, kao i preprodaje deviza, šverca cigareta i nedozvoljene trgovine. Početkom 2002. beži u Sarajevo sklanjajući se od Luke.

Keljmendi je, prema operativnim podacima BIA, pre toga radio za Metohijski klan koji je predvodio Ramuš Haradinaj. Bio je tokom devedesetih jedan od glavnih finansijera OVK. Sa ovom grupom držao je monopol nad prometom droge, oružja, belog roblja i duvana na teritoriji Peći.
– Keljmendi je glavni finansijer i organizator prometa opijata, naročito kokaina i heroina, koji u Peć stižu autobusima iz Istanbula i, nešto manje, iz Albanije, a zatim se preko Peći i Rožaja dopremaju u Novi Pazar pa odatle u zemlje zapadne Evrope – piše u izveštaju BIA.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO