BNV:Zabrinuti zbog nastave na bosanskom jeziku

NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu izrazilo je danas zabrinutost zbog mogućnosti da se prekine pravo bošnjačke zajednice u Srbiji na obrazovanje na bosanskom jeziku.

Iz BNV je saopšteno da su nedopustive tvrdnje izrečene na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete o mogućnosti osporavanja prava na to obrazovanje.

“Pozivamo Ministarstvo prosvete i Vladu Srbije da Bošnjacima omogući nesmetani nastavak ostvarivanja prava na obrazovanje na bosanskom jeziku, u skladu sa njihovim opredeljenjem i pozitivnim zakonskim propisima i međunarodnim standardima. Pozivamo i na urgentno dostavljanje već odobrenih i štampanih obrazaca školske evidencije na bosanskom jeziku, koja je neophodna za uspešan završetak školske godine za učenike prve generacije nastave na ovom jeziku”, navodi se u saopštenju veća.

U toj organizaciji smatraju da Bošnjaci imaju pravo da područje na kojem u najvećem broju žive nazivaju njegovim tradicionalnim imenom.

“Osuđujemo konstantno osporavanje upotrebe termina Sandžak, nametanje termina Raška oblast, kao i osporavanje nacionalnog, etničkog i kulturnog identiteta bošnjačkog naroda u sadržajima Istorije, Muzičke i Likovne kulture”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će o svim problemima u vezi sa ostvarivanjem nacionalnih prava Bošnjaka BNV uputiti posebna pisma predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, šefu Pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanji Misčević, šefu Delegacije EU u Srbiji Majklu Devenportu i šefu Misije OEBS u Srbiji Piteru Burkhardu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO