Borbe u Albaniji: 500 policajaca opkolili selo koje od prodaje narkotika godišnje zaradi 4,5 milijardi evra!

Članovi bande upotrebili su pred zoru granate, minobacače i mitraljeze protiv stotine policajaca koji su pokušali da uđu u poznato albansko selo Lazarat tokom akcije suzbijanja proizvodnje narkotika, ali niko nije povređen, saopštila je policija.

U saopštenju se navodi da su 500 naoružanih policijaca, uključujući specijalne jedinice policije, tokom noći, opkolili selo pošto je odbijen prvi pokušaj upada u selo tokom vikenda kada je jedan seljanin povređen, prenela je agencija AP.

Niko nije povređen u najnovijem pokušaju ulaska u selo, a albanska policija je saopštila da će nastaviti obračun sa proizvođačima narkotika i „oslobodi Lazaret od kriminalaca“.

To albansko selo nosi epitet „fabrike za marihuanu“ sa godišnjom proizvodnjom od oko 900 tona kanabisa i godišnjim „izvozom“ narkotika u tržišnoj vrednosti od 4,5 milijardi evra, što je polovina BDP te balkanske zemlje, navodi američka agencija.

Kilogram kanabis sative-zeljaste biljke iz porodice kanabis, kupljen na veliko u ovom selu, košta prosečno oko 350 evra po kilogramu, mada se uz „dopunsku taksu“, narko-švercerima prodaju po 500 evra za kilogram na licu mesta.

Velike organizovane grupe, koje raspolažu čamcima i kamionima, švercuju tu drogu, najčešće morskim putem u Grčku i Italiju gde ona dostiže cenu od oko 800 evra za kilogram da bi se, u proseku, u zapadnim zemljama na malo prodavala za pet evra za gram – što je 5.000 evra za kilogram.

Lazarat je selo u regionu Đirokastro na jugu Albanije i njegovim stanovnicima je uzgajanje marihuane najvažnija privredna delatnost.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO