Britanci uvode plastične novčanice

london_2423609b

Britanci se posle 320 godina opraštaju od papirnih novčanica. Od 2016. godine uvode polimerske funte. Prva će biti sa likom Vinstona Čerčila.
Centralna banka Engleske razmatra mogućnost da nakon 320 godina papirne novčanice zameni plastičnim.

Prelazak na polimerne novčanice značiće početak kraja za papirne monete koje postoje već 320 godina.

Inicijativa je potekla od guvernera Banke Engleske Marka Karnja koji je po poreklu Kanađanin, a u Kanadi su plastične novčanioce u opticaju više od dve decenije.

Karni je pokrenuo i javne konsultacije širom zemlje kako bi ocenili podršku javnosti. Prema prvim ocenama, novčanice od posebnog polimera su čistije, sigurnije i trajnije.

Pružaju mogućnost specijalnih bezbednosnih funkcija koje bi onemogućile njihovo falsifikovanje. Na ovaj način bi se znatno produžio i životni vek novčanica, pa bi tako umesto dve, koliko sada traje, novčanica od pet funti mogla da traje do pet godina.

Sama promena materijala trebalo bi da dovede i do smanjenja dimenzija. Prva polimerska funta biće ona sa likom Vinstona Čerčila (£5) i očekuje se u 2016, nakon čega će uslediti promena banknote od 10 funti na kojoj je lik Jane Austen.

Iz British Plastics Federation su pozdravili ovakvu odluku Banke Engelske.

“Zašto ne bismo napravili novac od plastike? To će sprečiti i njihovo habanje u našim džepovima”, rekao je Piter Dejvis generalni direktor BPF.

Ukoliko se odluči na promenu, Velika Britanija pridružiće se listi od 20 zemalja koje izrađuju novčanice od polimera, uključujući Kanadu, Australiju, Meksiko, Singapur, Fidži.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO