CG – Počela javna rasprava o zakonu o nacionalnim simbolima

PODGORICA – U okviru javne rasprave o nacrtu zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola juče je u Podgorici održan okrugli sto. Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović je istakao da je Zakon o upotrebi nacionalnih simbola donijet 2000. godine i da se, s obzirom na vremensku prevaziđenost ovog akta i donošenje novog Ustava pristupilo izradi novog zakona. S obzirom na značaj ovog zakonskog teksta Numanović očekuje da, kako je saopšteno iz Ministarstva, javnost, a naročito manjinski savjeti i nevladine organizacije pokažu veću zainteresovanost tokom javnih rasprava.

Suad Numanovic gg 300x148 Počela javna rasprava o zakonu o nacionalnim simbolimaU Radnoj grupi za izradu ovog zakona bili su, kako se navodi, predstavnici ministarstava za ljudska i manjinska prava, pravde, kulture, unutrašnjih poslova, kao i Odbora za ljudska prava i slobode i nevladinih organizacija.

– Ovim zakonom se definiše izbor, upotreba i isticanje nacionalnih simbola, javno i privatno, a određuju se i situacije kada je njihova upotreba zabranjena. Ovim zakonom se omogućava pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, odnosno narodima kao kolektivitetima izbor i upotreba svojih nacionalnih simbola. Crna Gora je multietnička država, pa se državnim simbolima predstavlja Crna Gora i izražava pripadnost njoj, a nacionalnim simbolima se izražava nacionalni identitet – navodi se u saopštenju.

Javna rasprava o nacrtu zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola trajaće do 13. novembra, do kada je predviđeno dostavljanje predloga i sugestija na adresu Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Đ.Ć. Pobjeda – Sandzakhaber

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO