Crna Gora: Policija odobrila – podgorički prajd zakazan za 20. oktobar

Crnogorska policija odobrila je održavanje Parade ponosa, koja je zakazana za 20. oktobar u Podgorici i započela bezbedonosne pripreme za taj događaj.

parada ponosa

Kako prenose današnji podgorički mediji, policija je formirala poseban Operativni štab, koji je zadužen da prva gej parada u Podgorici prođe bezbedno.

Neophodno je, kako se navodi, izvršiti procenu neophodnog broja policijaca koji će obezbeđivati maršutu učesnika Parade ponosa.

Ta ruta još nije do kraja definisana, a i kada bude određena držaće se u tajnosti iz bezbedonosnih razloga.

U obezbeđivanju Parade ponosa, kako se navodi, biće angažovani kompletni sastavi Specijalne antiterorističke jedinice, Posebne jedinice, svi interventni vodovi i drugi uniformisani policajci i inspektori u civilu.

Oni će biti raspoređeni na maršuti gej povorke, ali i u drugim delovima Podgorice, kako bi se sprečili neki drugi incidenti i napadi u znak bunta zbog održavanja parade.

Prva gej parada u Crnoj Gori održana je 24. jula u Budvi, ali se završila neslavnim bilansom – žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije što je rezultovalo privođenjima i povredama.

Prvi deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori i doskorašnji direktor LGBT Foruma progres Zdravko Cimbaljević podneo je nedavno ostavku u toj organizaciji, zbog, kako je naveo, svakodnevnih pretnji koje više nije mogao da podnese.

Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO