Crna Gora : Uhapšen gradonačelnik Budve

Crnogorska policija po nalogu specijalnog tužioca za organizovani kriminal Đurđine Nine Ivanović uhapsila je predsednika Optine Budva Lazara Rađenovića i nekoliko njegovih saradnika. Kako nezvanično saznajemo, policajci su zapečatili Rađenovićev kabinet i proveravaju dokumentaciju o navodnoj proneveri od nekoliko miliona evra.

 Ovo je drugi obračun Tužilaštva za organizovani kriminal sa čelnicima Opštine Budva i tamnošnjeg DPS-a. Rađenović je na mestu predsednika Opštine Budva nasledio Rajka Kuljaču koji je uhapšen 24. decembra 2010. godine.

Pored Kuljače, tada su u cik zore zbog afere “Zavala” uhapšeni i bivši potpredsednik Opštine Budva Dragan Marović, brat potpredsednika DPS-a Svetozara Marovića, kao i poslanik DPS-a iz Budve Đorđije Pinjatić koji je, takođe, bio na visokoj funkciji u Opštini Budva.

Oni su u pritvoru proveli nekoliko meseci, a potom su sa saradnicima osuđeni na preko 30 godina zatvora.

Bivši predsednik Opštine Rajko Kuljača dobio je pet godina zatvora, a na četiri godine osuđen je njegov bivši potpredsednik Dragan Marović. Bivši čelnik budvanskog vodovoda i bivši poslanik DPS-a Ðorđije Pinjatić osuđeni na po tri godine zatvora, koliko je dobila i Natalija Panina, izvršna direktorica firme Zavala Invest.

Njihovi saradnici Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević, Marko Kaloštro dobili su po dve godine zatvora.
Apelacioni sud poništio je prvostepenu presudu Višeg suda, pa je sada u toku novi spor.

Inspektori, prema još nezvaničnim informacijama, sada proveravaju kako je lokalna uprava 2007. godine ostala bez dva miliona evra sa svog računa, garantujući za kredit privatnoj firmi “SP Luna” kod Prve banke. Saslušanja u podgoričkom Tužilaštvu su u toku.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO