ČUDO MEDICINE List spanaća pretvorili u srčano tkivo! (VIDEO)

Spanać je stvarno dobar za srce. Naučnici sa tri američka univerziteta iskoristili su sistem prenosa tečnosti kroz lišće da stvore srčano tkivo na listu spanaća.

Oni su prvo potpuno uklonili biljne ćelije sa listova koristeći deterdžent dok im nije ostala providna mreža žila od celuloze koja čini vaskularni sistem. Zatim su mrežu žila iskoristili kao „kalup“ u koji su ubrizgali tečnost sa mikroskopskim česticama plastike i živim ćelijama srca, koje su stvorile tkivo.
Uspešan eksperiment otvorio je vrata za sprovođenje bioinžinjeringa na hiljadama drugih biljaka kako bi se stvorila razna tkiva za transplantaciju.
– List spanaća pogodan je za gustu vaskularnu mrežu, poput one na srcu, dok se biljke sa debelom šupljom stabljikom poput “Impatiens capensis” mogu iskoristiti za izradu arterija. Takođe, vaskularne kolone drveta mogu da se iskporiste za konstruisanje kostiju zbog svoje snage i geometrije – navode naučnici.
“Pred nama je još puno rada, međutim, dosadašnje otkriće obećava”, rekao je Glen Gaudit, profesor biomedicinskog inženjeringa na Politehničkom institutu u Masačusetu koji je jedan od autora studije. “Prilagođavanje brojnih biljaka koje poljoprivrednici uzgajaju već hiljadama godina, za obnovu ljudskog tkiva, moglo bi rešiti brojne zdravstvene probleme kod ljudi”, smatra prof. Gaudit, piše 24sata.hr.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO