Da li biste se vozili u autu koji upravlja umesto vas?

768467259524289d975332344250254_640x36885

Mnogi proizvođači automobila, ali i druge kompanije koje nisu deo auto-industrije, već godinama rade na razvoju autonomnih vozila. Do sada su uglavnom bili fokusirani na rešavanje problema koji se mogu javiti kada se ovakvi automobili nađu u realnim saobraćajnim uslovima i nije se previše razmišljalo o budućim kupcima i njihovim stavovima prema vozilima koja sama upravljaju.

Da su za dalji razvoj i buduću komercijalizaciju samoupravljajućih automobila veoma bitni upravo njihovi potencijalni korisnici, pokazuje istraživanje koje je za američku osiguravajuću kompaniju Chubb Group sprovela agencija ORC International. Anketa je pokazala da je većina vozača u ovom trenutku veoma skeptična prema uvođenju autonomnih vozila u saobraćaj.

Samo 18 odsto ispitanika bilo bi spremno da kupi vozilo koje učestvuje u saobraćaju bez asistencije vozača, dok bi svega 22 procenta anketiranih imalo dovoljno poverenja u takve automobile i pristali bi da se u njima voze njihovi bližnji.

Sa druge strane, ako se posmatraju pojedinačni bezbednosni sistemi koji se već koriste u savremenim automobilima, a koji su deo tehnologije samoupravljajućih vozila, vozači su u velikoj većini spremni da ih prihvate i smatraju ih poželjnim u svojim autima. Tako je, recimo, 88 odsto ispitanih spremno da izdvoji više novca pri kupovini automobila kako bi kao dodatnu opremu imali sistem za upozorenje o napuštanju saobraćajne trake.

Kada je reč o sistemu automatskog kočenja u slučaju neizbežnog sudara, za njega bi doplatilo 77 procenata anketiranih, dok bi 70 odsto kupaca izdvojilo dodatnu sumu za adaptivni tempomat koji prilagođava brzinu automobila vozilu ispred.

Iako je studija obuhvatila relativno mali broj ispitanika, njih 1.000, rezultati predstavljaju upozorenje onima koji planiraju da u bliskoj budućnosti ponude tržištu samoupravljajuće automobile. Pored toga što njihov proizvod mora da radi savršeno, bez prava na grešku, i raznih dozvola koje moraju da pribave od državnih organa, auto-kompanije moraće da smisle i kako da što veći broj ljudi ubede da kupe takve automobile kada se jednog dana nađu u prodaji.

U suprotnom, autonomna vozila ostaće samo na nivou uspešnih test prototipova.

Kakvo je vaše mišljenje o samoupravljajućim vozilima i da li verujete da će se ovakva vrsta vozila naći u saobraćaju u bliskoj budućnosti, kako najavljuju pojedini proizvođači automobila? Da li biste vi koristili takva vozila?

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO