Dačić – Neprihvatljiva revizija istorije – pomenut i spomenik Aćif efendiji

BEOGRAD – Premijer Ivica Dačić usprotivio se danas, kako je rekao, reviziji istorije i izjavio da je neprihvatljivo da bivši saradnici okupatora budu rehabilitovani i proglašavani za antifašiste.
“Nemoguće je da onaj koji je dobio Gvozdeni krst (odlikovanje) od Adolfa Hitlerabude proglašen počasnim građaninom nekog kraja”, rekao je Dačić u Skupštini Srbije odgovarajući na poslaničko pitanje Žike Gojkovića iz Srpskog pokreta obnove da li će se nova Vlada baviti komunističkim zločinima nakon Drugog svetskog rata.

392448_dacic-beta_f

Premijer je istakao da rehabilitacija žrtava zločina nakon Drugog svetskog rata nije uslov da Srbija dobije datum za početak pregovora o pridruživanju EU. Dačić je rekao da je nesporno da svi zločini treba da budu kažnjeni i da žrtve budu rehabilitovane, ali da to ne treba da vodi ka reviziji istorije.
“Da li je revizija istorije ako komandant jedinice koja je oslobodila Beograd (Peko Dapčević) nema ulicu u Beogradu? Da li je revizija da je Srbija imala najmasovniji antifašistički pokret i najveće žrtve? Da li je revizija istorije proglašavati Milana Nedića legitimnim predsednikom Vlade Srbije”, rekao je Dačić.

On je, takođe, kao primer revizije istorije naveo postavljenje spomen ploče Aćif efendiji u Novom Pazaru i proglašavanju tog čoveka borcem za ljudska prava Bošnjaka, iako je on u Drugom svetskom ratu odlikovan od Hitlera. Dačić je ponovio da Srbija treba da se okrene budućnosti i da prestane da bude zagledana u prošlost i uputio Gojkovića da se o pitanjima Komunističke partije ubuduće obrati nekim ljudima iz SPO-a. “Nisam ja igrao kozaračko kolo… Možda treba da izađemo iz rovova partizana i četnika i da se bavimo problemima u kojima se nalazimo”, rekao je Dačić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO