Dačić Srbima iz Mitrovice: Zar neko misli da će Srbija da žrtvuje svoju budućnost zbog vas deset hiljada?

392448_dacic-beta_f

Beograd – Premijer Srbije Ivica Dačić apelovao je danas na Srbe u sevrnoj Kosovoskoj Mitrovici da glasaju na ponovljenim izborima 17. novembra jer “kako budu uradili, tako će im i biti”.

– Ako ne izađu u dovoljnom broju na izbore 17. novembra, Albanac će im biti gradonačelnik. Nek’ im je sa srećom – rekao je Dačić novinarima u Beogradu na jednom međunarodnom skupu, o slobodi izražavanja i demokratiji u digitalnoj eri.

Dačić je ukazao da Srbi sa severa Kosova treba da izađu na izbore “ne zbog Vlade (srbije), već zato što je reč o njihovoj sudbini i sudbini njihove dece”.

Premijer je ukazao da ako oni misle da Albanac treba da im bude gradonačelnik “i da cela Srbija greši a ne njih deset hiljada”, onda oni “ne zaslužuju bilo kakvu konkretnu poziciju”.

– Zar neko misli da će Srbija da žrtvuje svoju budućnost zbog deset hiljada ljudi? – zapitao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbi sa severa Kosova “moraju da se uozbilje jer nije reč o statusnim pitanjima, već o njihovom opstanku”.

– Srbija je na udaru zato što njima pomaže, a šta treba da uradimo? Da uvedemo sankcije protiv njih? Koga oni slušaju? Oni ne slušaju ni Beograd, ni Prištinu, ni medjunarodnu zajednicu. A koga slušaju? Demokratsku stranku Srbije, Dveri, Obraz. Kako budete radili, tako će vam biti – rekao je Dačić.

Premijer je ocenio da je “dosta bilo junačenja bez osnova” i da je “katastrofalno” to “što Srbi ne žele da uzmu ono što im se daje”. Dačić je ponovio da je Srbija uradila najviše što je mogla, a “više od ovoga ne može da uradi” i dodao da “nije previše oduševljen” što će ponovoljeni izbori u tri glasačka centra u Kosovskoj Mitrovici biti 17. novembra – jer je to kratak rok.

Srbija trebala u EU i pre Bugarske i Rumunije, ali to su godine koje su pojeli skakavci

Premijer je rekao da je sastanak juče održan u Briselu izuzetno važan jer od izveštaja visoke predstavnice za spoljnu politiku Evropske unije Ketrin Ešton zavisi otvaranje pregovora.

Dačić je objasnio da ona podnosi izveštaj Komitetu za opšte poslove Evropske unije koji će Komitet proslediti Evropskom savetu, a taj savet (samit EU) odlučuje o datumu početka pretpristupnih pregovora EU i Srbije.

– Da li neko misli da Albanija pre Srbije treba da bude članica Evropske unije? Srbija je trebalo da postane članica pre Rumunije i Bugarske, ali to su ‘godine koje su pojeli skakavci’ – kako je rekao jedan naš poznati pisac (Borislav Pekić) i zato još jednom pozivam Srbe na razum – rekao je Dačić.

Centralna izborna komisija Kosova juče je odlučila da se ponove izbori na tri biračka mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici na kojima su u nedelju, maskirani napadači tokom glasanja razbili biračke kutije i rasterali osoblje.

izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO