DAN POBEDE: Nikolić položio venac na Avali neZnanom junaku Sulejmanu Baliću

Ako ste vi mogli da savladate beskrupuloznu vojsku Hitlerove Nemačke, možemo i mi da obezbedimo bolji život onima za čiju slobodu ste dali život, napisao predsednik

 

BEOGRAD – U Srbiji je polaganjem venaca i odavanjem počasti borcima protiv fašizma obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je povodom državnog praznika – 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

U spomen-knjigu je upisao: “Ako ste vi mogli da savladate beskrupuloznu vojsku Hitlerove Nemačke, možemo i mi da obezbedimo bolji život onima za čiju slobodu ste dali život. Trebalo bi da svako ko u Srbiji odlučuje o državi i narodu svoje poslove obavlja pogleda uprtog u Avalu i spomenik koji je posvećen vama. Slava vam i hvala.”

Na vencu koji je položio predsednik Srbije piše: “U slavu pobede nad fašizmom, predsednik Srbije Tomislav Nikolić”. Građanima Srbije i veteranima Drugog svetskog rata Dan pobede nad fašizmom čestitao je predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, poručivši da nas taj datum obavezuje da učinimo sve da osiguramo mirnu i bezbednu budućnost Srbije.

Raniji članci – Glas Janosti 2003

Prema njihovim tvrdnjama, koje su objavljene u novopazarskom listu “Parlament”, kao i u nekim naučnim studijama uglednih istoričara, Sulejman Balić je rođen u mestu zvanom Duga Poljana, koja se nalazi između Novog Pazara i Sjenice. Kako se navodi dalje u tekstu, Balić je hrabro poginuo na Avali, boreći se u srpskoj vojsci protiv Austrougarske.

Prema rečima istoričara sa ovog područija to je spomenik Sulejmanu Baliću, koji je sa grupom vojnika Sandžaklija, lojalnih srpskoj državi, hrabro poginuo braneći Beograd od austrougarske vojske. O tome do sada niko ništa nije napisao – kaže Krcić.

Na Pešteru i danas živi nekoliko porodica s prezimenom Balić. Neki od njih, poput Ramiza Balića, iz priča svojih predaka tvrde da je u grobu neznanog junaka u stvari njihov rođak Sulejman.
– Još su naši stari za Titova doba pričali da je naš Suljo taj neznani junak, ali se niko nije usuđivao da o tome javno progovori. To je bila tajna, zbog politike i zato se ćutalo. Možda bi sada, kad se o svemu otvoreno govori, trebalo i ova dilema da se rasvetli. Naravno, za nas nije dilema, ali jeste za javnost. Mi nemamo konkretnih dokaza za ovu tvrdnju, ali s kolena na koleno se prenosio amanet starih da se ne zaboravi gde počiva naš Sulejman – kaže Ramiz.

Oni koji tvrde da je Sulejman Balić neznani junak sa Avale podsećaju da i na srpskom groblju na Zejtinliku mnogi grobovi nose ime Bošnjaka. Reč je o vojnicima Bošnjacima iz Sandžaka, koji su prošli Albaniju i kosti ostavili na Krfu i na solunskom frontu.

glas Javnosti 2003.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO