Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Untitled-1

Nizom manifestacija u Srbiji će danas biti obeležen 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a u Beogradu će tim mpovodom biti organizovana nacionalna konferencija “Dužna pažnja u borbi protiv nasilja nad ženama u Srbiji”.
Na konferenciji će učestvovati ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić i ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Na konferenciji će biti dodeljene donacije za SOS telefone za žene žrtve nasilja, a biće predstavljeni rezultati i dostignuća u oblasti prevencije i zaštite žena od nasilja u porodici i u intimnim partnerskim odnosima.

Kako je najavljeno, na konferenciji će govoriti i državni sekretari ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i zdravlja Brankica Janković i Vladimir Ðukić, stalna kooridnatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji i predstavnica Programa Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova – Solorano, direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lo, predsednik Odbora za ljudska i maljinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, kao i direktor policije Milorad Veljović.

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici u Beogradu Vesna Stanojević je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama rekla Tanjugu da je tokom ove godine u Srbiji u porodičnom nasilju, prema podacijma Savetovališta koji su uzeti iz štampe i policijskih izvora nastradalo 76 osoba, od čega 45 žena, a da je bilo i pet slučajeva čedomorstva.

“Prošle godine ubijeno je 28 žena, a sada 45, tako da je svaki komentar suvišan”, istakla je Stanojević.

Stanojević je rekla da u Beogradu ima tri sigurne kuće koje imaju kapacitet da prime 75 žena i dece i da za sada ne postoji potreba da bude veći broj sigurnih kuća, jer se ne javlja više žena od postojećih kapaciteta.

Telefon savetovališta protiv nasilja u porodici od početka godine do sada je pozvalo 3.000 žena koje imaju problem sa porodičnim nasiljem, od čega 328 žena došlo na neposredne razgovore, iznelo svoj prolem i kako bi dobilo podršku.

Ove godine je sigurne kuće u Beogradu koristilo 253 žena i dece, a svakodnevno između 40 i 55 žena i dece koriste usluge sigurnih kuća.

Taj broj se obično povećava posle praznika, godišnjih odmora, kada porodice ne funkcionišu i zbog materijalnih razloga, dodala je Stanojević.

Osim u Beogradu, Sigurne kuće postoje u Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kragujevcu, Nišu, a u međuvremenu zatvorene su u Leskovcu, Zaječaru i Smederevu.

Direktorka UNDP-a Srbija Irena Vojackova Solorano rekla je da se procenjuje da su oko 60 odsto žena i devojčica u svetu bile žrtve nasilja bilo fizičkog ili psihičkom.

“Kada pogledate cifre to znači da dve milijarde devojčica i žena u čitavom svetu trpi nasilje”, rekla je Vojackova Solorano dodajući da je to neprihvatljivo.

Kada je u pitanju Srbija, ona je istakla da prema statistici UNDP-a sa podacima iz 2010. godini 54 odsto žena trpi nasilje, odnosno da je svaka druga žena koju srećemo na ulici žrtva nasilja.

Autonomni ženski centar će povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organizovati akciju “Potpisujem da ….”, dok će se obeležavanju priključiti i političke stranke.

Gradski odbor Socijalističke partije Srbije Novi Sad i Forum žena SPS Novi Sad će Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležiti akcijom “Nije u redu ćutati”, dok će Socijaldemokratska partija Srbije organizovati akciju “Bezbedan Voždovac za žene i devojke”.

I Ženska mreža URS-a organizovaće konferenciju za novinare u Svilajncu.

sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO