Danas novi sastanak Radne grupe za Zakon o radu

Radna grupa za izmene Zakona o radu sastaće se ponovo danas, a njeni članovi bi trebalo da razmatraju odredbe koje se odnose na minimalnu zaradu i prošireno dejstvo kolektivnih ugovora, izjavio je Tanjugu potpredsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije, Zoran Mihajlović.

Sindikati su pri stavu da bi minimalna cena trebalo da se utvrđuje jednom godišnje, i to u oktobru i da iznosi najmanje 70 odsto od minimalne potrošacke korpe.

Takođe, sindikati smatraju da bi prošireno dejstvo kolektivnog ugovora i dalje trebalo da važi, odnosno da se ne ukida.

Mihajlović je rekao da će se razmatrati i odredbe koje se odnose na rad na određeno vreme i način isplate otpremnina, kao i uslovi za davanje otkaza radniku.

Na ranijim sastancima Radne grupe predstavnici radnika su tražili da rad na određeno vreme u svim firmama koje imaju kontinuitet u radu mora da bude ograničen na 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Što se tiče otpremnina, sindikalci su se složiili da se one isplaćuju za godine staža provedene kod poslednjeg poslodavca, ali da to ne bude trećina od osnovne zarade, vec trećina od prosečne plate.

Na sastanku predstavnika sindikata i poslodavaca sa predstavnicima vlade početkom januara dogovoreno je da se Nacrt izmena Zakona o radu završi do 1. maja, a njegovo usvajanje se očekuje do kraja juna.

sandzakhaber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO