Danas se očekuje potvrda datuma početka pregovora

Untitled-1

BRISEL – Evropski lideri, danas, drugog dana samita u Briselu trebalo bi i da preciziraju početak pregovora sa Srbijom o pridruživanju EU.

Očekuje se da šefovi država i vlada danas odrede 21. januar 2014. kao datum prve međuvladine konferencije, kao što je najavljeno nakon sastanka Ministarskog saveta ranije ove nedelje.
Slovački predsednik Robert Fico izjavio je juče, pred početak samita, da je Slovačka oduvek podržavala pridruživanje Srbije EU.
“Želimo da Srbija bude što bliže EU”, rekao je Fico novinarima i dodao da odredba pregovaračkog okvira EU u kojoj se traži da Beograd i Priština pre učlanjenja Srbije potpišu “pravno obavezujući sporazum” nije zahtev da Srbija prizna Kosovo.

“Treba naći neko dugoročno rešenje, ali mi ne tražimo priznanje”, istakao je Fico, čija zemlja je jedna od pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da Hrvatska želi da bude “partner, a ne mentor Srbiji” na putu evropskih integracija.
“Srbija pripada EU”, izjavio je Milanović uoči početka samita, ističući da je prosperitetno i stabilno okruženje u nacionalnom interesu Hrvatske i da to ne zavisi od toga ko je trenutno na vlasti.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da očekuje da će Savet EU danas potvrditi odluku Ministarskog saveta da pristupni pregovori sa Srbijom počnu u januaru sledeće godine, što će, kako je naglasila, biti “važna poruka ne samo za Srbiju nego i za ceo region”.

“Mislimo da otvaranje ovih pregovora nije samo važna poruka za Srbiju, to je zaista važno i za ceo region”, rekla je Ešton preksinoć tokom obraćanja članovima Komiteta Evropskog parlamenta za spoljne poslove.

Ona je dodala da očekuje da će lideri zemalja članica na samitu potvrditi odluku šefova diplomatija da se u januaru sledeće godine održi međuvladina konferencija sa Srbijom, čime će i zvanično otpočeti pregovori o članstvu.
“Mislim da su Srbija i Kosovo model koji treba da inspiriše ostatak zapadnog Balkana kako da reši postojeće probleme i da krene napred”, istakla je Eštonova.

Osvrhući se na dijalog Beograda i Prištine, Ešton je izrazila zadovoljstvo što je bila deo, kako je navela, “izvanrednog procesa” tokom koga je održano 20 sastanaka.

“Svaki sastanak je trajao po nekoliko sati, neki su trajali i po 14 sati. Rezultate rada mogu svi da vide”, rekla je visoka predstavnica EU.

Ona je dodala i da su neki od tih rezultata “prevazišli” njena očekivanja kao što je to slučaj sa održavanjem lokalnih izbora na severu Kosova.

Visoka predstavnica EU je izrazila nadu da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom biti zaključen tokom sledeće godine.

Ešton je zaključila da nema sumnje da je EU odigrala značajnu ulogu u postizanju sporazuma između Beograda i Prištine.

sandzakhaber / izvor: tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO