Davutoglu: Različiti pogledi na Istoriju su razumljivi

BEOGRAD – Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu izjavio je danas da su balkanski narodi kao jedna porodica i da na bratski način mogu da reše sve nesuglasice, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić da pojedini postupci i izjave ne treba da budu prepreka za razvoj dobrih bilateralnih odnosa.

Davutoglu je posetu Srbiji počeo susretom sa Dačićem, a zatim se sastao sa premijerom Aleksandrom Vučićem. U toku dana razgovaraće i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

“Turska i Srbija imaju različito viđenje istorije u nekim delovima, različitno viđenje i poglede na sadašnjost, što je i razumljivo, ” rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Davutogluom.

Zato je neophodno da u daljim bilateralnim odnosima tražimo zajedničke interese, ocenio je prvi potpredsednik vlade.

Prema njegovim rečima, zajedničko opredeljenje dveju zemalja je da se bilateralni odnosi relaksiraju, normalizuju i što više jačaju.

Davutoglu je izjavio da Turska smatra Srbiju “prvim komšijom” i da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog.
“Spremni smo i želimo da rame uz rame sa Srbijom radimo za bolju budućnost i Srbije i Balkana jer znamo da je Srbija kičmeni stub Balkana”, rekao je turski ministar.

Na pitanje novinara da li njegova poseta znači da je stavljena tačka na nesuglasice između Beograda i Ankare zbog prošlogodišnje izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je Kosovo Turska i Turska Kosovo, Davutoglu je izbegao direktan odgovor.
“Nisam nikada birao kada treba da posetim Beograd, Beograd mi je prijateljski grad u koji želim često da dolazim”, kazao je on i dodao da je današnja poseta usledila posle formiranja nove vlade Srbije.

“Mi, balkanski narodi smo kao jedna porodica i kad bude neka nesuglasica možemo da sednemo i pijemo tursku ili srpsku kafu i bratski rešimo sve što treba”, rekao je Davutoglu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO