Diktator al-Asad: Turska će skupo platiti za podršku pobunjenicima

ANKARA – Predsjednik Sirije Bašar al-Asad upozorio je Ankaru da će „skupo platiti za to što pruža podršku pobunjenicima koji pokušavaju da obore njegov režim, jer će ti teroristi ubrzo uticati i na Tursku“.

Bashar al Assad 300x168 Bašar al Asad: Turska će skupo platiti za podršku pobunjenicima – U bliskoj budućnosti, ti teroristi će uticati na Tursku. A Turska će veoma skupo platiti zbog svog doprinosa – rekao je Asad u intervjuu koji je emitovan na turskoj opozicionoj televiziji Halk.

Na pitanje o prisustvu pobunjenika povezanih s Al-Kaidom duž duge i nestabilne granice između dvije zemlje, Asad je odgovorio da „terorizam ne možete koristiti kao kartu koju stavite u svoj džep, jer je to kao škorpion koji neće oklijevati da vas ubode u bilo kom trenutku“.

Među brojnim pobunjeničkim formacijama koje se bore u Siriji ima i nekoliko trvdokornih islamističkih grupa, a Vlada premijera Redžepa Tajipa Erdogana, ukorijenjena u islamu, postala je jedan od najrevnosnijih podržavalaca sirijske pobune, prenosi AFP.

– Sve što on kaže o Siriji i njenom narodu je hrpa laži, ništa više. Erdogan podržava teroriste i to je sve što radi – rekao je Asad.

Odnosi između Damaska i Ankare, nekada bliskih saveznika, pogoršali su se otkako je narodna pobuna u Siriji, koja je počela u martu 2011. godine, prerasla u sukob punih razmjera koji je odnio više od 115.000 života i prisilio milione ljudi da pobjegnu iz zemlje.

Podsjećamo, parlament Turske je za još godinu produžio mandat koji Vladi te zemlje omogućava da šalje trupe u Siriju u slučaju potrebe.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO