Dinkić oprao milijardu evra preko “Mobtela”

Untitled-1

Domagoj Margetić, poznati hrvatski novinar, podneo je juče policiji u Beogradu prijavu u kojoj teško optužuje bivšeg ministra Mlađana Dinkića za pranje takozvanih kiparskih para.

“Nakon što je posle vođenja istrage o kiparskim parama postao ministar finansija, Mlađan Dinkić je očigledno osmislio operaciju pranja novca sa tih tajnih računa koje je trebalo, a nije, u svojim izveštajima da prijavi Vladi Srbije. Za to pranje novca, prema dokumentaciji koju posedujem, osmislio je i sproveo operaciju “Mobtel”, u kojoj je uz pomoć jednog ofšor holdinga sa Kipra i Hipo grupe oprao deo novca sa tajnih računa Srbije na Kipru, a radi se u iznosu od najmanje milijardu evra”, stoji između ostalog, u Margetićevoj prijavi.

Prema navodima Margetića, dokumenti dokazuju da nakon oduzimanja kompanije “Mobtel” od Bogoljuba Karića 30 odsto udela nije bilo u vlasništvu of-šor holdinga sa Kipra, i to “Holdenhurst holding LTD”, registrovanog u Limasolu. Ovaj holding se, međutim, kasnije pojavljuje kao vlasnik i Srbija mu isplaćuje cenu za 30 odsto “Mobtela”.

“Iz svih ugovora se jasno vidi da ova of-šor kompanija nije imala svoj udeo u “Mobtelu”, dok je bio u vlasništvu Karića, niti se ta of-šor komanije pojavljuje u izveštajima Međuresorske komisije. Za utvrđivanje kapitala “Mobtela” Vlada Srbije formirala je Međuresorsku radnu grupu za ispitivanje vlasničkih odnosa u kompaniji “Mobtel” koja je svoj izveštaj podnela 23. juna 2004. godine, koja je utvrdila da kiparski holding nema vlasništvo u “Mobtelu”, objasnio je Margetić.

On je istakao da je godinu dana po završetku rada radne grupe i utvrđivanja imovinaskog stanja “Mobtela”, Austrijanac Martin Šlaf u ime holdinga “Privatštiftung” iz Austrije poslao faks poruku izvesnom gospodinu Kovačeviću iz preduzeća PTT, kojom ga je obavestio o vlasništvu u kompaniji “BK trejd”, a samim tim i u “Mobtelu”. U sadržaju akta, navodi hrvatski novinar kao vlasnik 350 akcija pominje se i izvesni dr Taus.

Od kiparskog holdinga “Holdenhurst LTD” Vlada Srbije je 2006. godine otkupila 30 odsto udela u “Mobtelu”. Potpisnik ovog akta bio je upravo Mlađan Dinkić, stoji u Margetićevoj prijavi. Zaključak je da je of-šor holding sa Kipra iskorišćen u ovom poslu kako bi se pre finalne prodaje “Mobtela” norveškom “Telenoru” , a u dogovoru kiparskog holdinga sa Dinkićem, zapravo oprao novac sa tajnih računa na Kipru.

Mlađan Dinkić juče nije odgovarao na pozive i SMS poruke.

Izvor: Naše novine

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO