Došao iz Njujorka po nasledstvo: Vraćena mu vila u kojoj je sedište DS

Prepreka više nema, vila u Krunskoj 69, u kojoj je sada centrala Demokratske stranke, najkasnije za mesec i po dana biće vraćena Draganu i Robertu Božiću.

Oni su sinovi inženjera Dobrivoja Božića, kome je vila oduzeta nacionalizacijom pre više od 65 godina.

– Živim za dan kada ću stati pred brata Dragana i pokazati mu ključ kuće u kojoj se on rodio – priča kroz smeh i suze Robert – Bob Božić, 14 godina mlađi brat.

Dragan (79) živi u Južnoj Karolini, a mlađi Robert (65) u Njujorku.

Prema Zakonu o restituciji, DS može u zgradi u Krunskoj da ostane naredne tri godine, po istoj ceni zakupa koju plaća opštini Vračar, samo što će sad morati da plaća Božićima. Iz DS je ranije saopšteno da ova stranka neće biti prepreka vraćanju vile starim vlasnicima.

– Želja mi je da od novca koji kuća bude donosila osnujem fond sa očevim imenom, koji bi stipendirao studente – kaže Robert.

Svega nekoliko godina četvoročlana porodica poznatog kontruktora železničkih kočnica Dobrivoja Božića živela je mirno i udobno u vili. Dok je Božić rešavao probleme kočionog sistema kod železnica, supruga Radmila podizala je Dragana i Vesnu. – Kad su Nemci došli 1941, oterali su njih četvoro u podrum vile. Vesna se ubrzo razbolela i do kraja godine umrla od upale slepog creva – prepričava Robert prvu od tragedija.

Posle rata, zbog toga što je otvoreno kritikovao novu vlast, inženjer Božić morao je da pobegne iz zemlje. Ovih dana završena je njegova rehabilitacija i dokazano je da mu je državljanstvo oduzeto kako bi mu uzeli kuću. Bežeći iz Beograda, Božići su se obreli u Kanadi. Tamo je Radmila ostala trudna. Pateći strašno za ćerkom Vesnom, Dobrivoje je napustio porodicu kad je video da je rodila sina.

– Majka je znala četiri jezika, ali ne i engleski. Zato je radila u kuhinji šest dana u nedelji po ceo dan, viđao sam je vikendom – priča kroz suze Robert Božić.

Stariji brat postao je inženjer, a Bob je odlučio da se bavi boksom. Bio je amaterski šampion Kanade, a poslednjih 20 godina radi kao barmen u Njujorku. Mušterije ga obožavaju i rado dolaze da slušaju njegove priče vezane za porodicu. Robert je u braku sa Amerikankom Aleks (bivšom devojkom Baraka Obame). Dobio je ćerku kojoj je dao ime Vesna, po sestri koju nikad nije upoznao.

sandzakhaber / Izvor: Blic

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO