Dugoročne mere prevencije od novih poplava

srbijavode

 

Predstavnici JVP „Srbijavode“, EU Progresa, Republičkog štaba za vanredne situacije i Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ sastali su se u Novom Pazaru sa gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem i članovima Gradskog štaba za vanredne situacije. Prevazilaženje problema nastalih nakon izlivanja reka na području grada, 14. marta ove godine, i dugoročne mere prevencije od novih poplava dve su osnovne tematske celine održanog sastanka.

„Za nas je izuzetno bitno to što ćemo prema uveravanjima predstavnika „Srbijavode“ već za nekoliko dana videti prve rezultate današnjeg sastanka. Predstavnici čačanske radne jedinice „Zapadna Morava“ u okviru ovog preduzeća, počinju sa sanacijom oštećenih delova na koritima reka u Novom Pazaru. Takođe značajan za nas je i početak realizacije projekta koji finansira EUProgres a koji počinje u maju. Odnosi s a pravljeje brana namenjenih za zaštitu plavnih područja Raške, Jošanice ,Trnavice i Izbičke reke. Vrednost projekta je 320 000 eura.“

Gradonačelnik Mahmutović naglasio je i da će grad uz podršku „Srbijavode“ aplicirati za sredstva kod Evropske investicione banke. Deo tih sredstava, prema planu, biće obezbeđen već tokom godine.

„Lokalna samouprava se maksimalno trudi da sopstvenim raspoloživim resursima načini sve moguće korake u cilju sanacije nastale štete. Apelujem i sada na građane da vode računa i ne izgrađuju divlje mostove i druge objekte koji ugrožavaju vodotok lokalnih reka. Najčešće su ti objekti, bespravno podignuti, uzrok poplava sa ozbiljnim posledicama po čitav grad.“

Produbljivanja korita reka, koja su izvršena tokom 2011. godine spasila su doslovno grad od polava većeg obima. Međutim, materijal nanet nakon poslednjeg izlivanja reka smanjio je dubinu korita, što iziskuje novu intervenciju, odnosno njihovo produbljivanje. Dragoljub Miljojković, direktor RJ „Zapadna Morava“ u okviru „Srbijavode“ istakao je da se na ovom pitanju u budućnosti mora raditi zajedničkim snagama. Kao prvi korak, proglašena je vanredna odbrana od poplava i to na osnovu stepena ugroženosti objekata u neposrednoj blizini reka.

„Stepen ugroženosti postojeće regulacije je veliki. Zaštita regulacije je prioritet, jer bi nove padavine i izlivanja reka nanele nezamislivu štetu. Tokom toplijih prolećnih dana i leta očekuju nas ozbiljne aktivnosti na planu sanacije celokupnog postojećeg stanja. Već sutra će, u saradnji sa lokalnom samoupravom, našim radnim jedinicama biti date prve instrukcije za postupanje u cilju prevencije od budućih šteta, jer su padavine u danima pred nama vrlo moguće.“

Savetnik direktora u preduzeću „Srbijavode“ , Kasim Zoranić istakao je važnost da svi činioci u rešavanju problema daju svoj maksimum.

„Rešenje zavisi od mnogo faktora, počev od pojedinačnih, odnosno ukupno raspoloživih sredstava „Srbijavode“, grada Novog Pazara, inostrane pomoći kroz projekte. Smoći ćemo snage da situaciju prevaziđemo, bez obzira što situacija nije sjajna, ali građani svoju ulogu u prevenciji od poplava moraju da shvate veoma ozbiljno“, zaključio je Zoranić.

EU Progres podržaće projekat „Zaštite sliva reke Raške“ koji ova organizacija sprovodi u partnerstvu sa gradom Novim Pazarom, a sredstva u već pomenutoj vrednosti od 320 000 eura zajednički obezbeđuju EU, Vlada Švajcarske i Vlada Srbije.

Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ pripremio je projekte za zaštitu sliva reke Raške. Konkurs za izvođača radova je objavljen, a na teren se izlazi početkom maja. Aktivnosti podrazumevaju zadržavanje nanosa dogradnjom rečnih korita, čime se obezbeđuje protok vode i sprečava izlivanje reka. Akteri sastanka apelovali su na građane da povedu računa o životnoj sredini i ne bacaju smeće u reke, jer se gomilanjem otpada u pojedinim delovima stvaraju uslovi da usled padavina dođe do poplava.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO