DUŠKO KRTOLICA, GOLMAN KOJI JE BRANIO UTAKMICU S METKOM U GLAVI – Nije me brinulo curi li krv, interesirao me rezultat

Nije me brinulo curi li krv, interesirao me rezultat

Duško Krtolica, 51-godišnji ljubitelj fudbala iz Sarajeva, važi za medicinski fenomen, jer je, na iznenađenje brojnih neurohirurga, preživio teško ranjavanje u glavu, iako prognoze nisu bile nimalo povoljne.

Kritično stanje

Podsjećamo, Krtolicu je 15. juna ove godine pogodio zalutali metak u glavu dok je branio na golu na malonogometnom turniru u sarajevskom naselju Buča Potok, o čemu je naš list prvi izvještavao, a što su prenijeli brojni svjetski mediji.

Nesretni golman nije ni bio svjestan da ga je pogodio hitac iz pištolja te da ima zrno u mozgu. Naša ekipa jučer je posjetila ovog čeličnog golmana u njegovom skromnom domu u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Iznenadili smo se kada je vrata otvorio Duško, s obzirom na to da je čovjek nakon vrlo osjetljive operacije na mozgu bio u veoma kritičnom stanju te je bilo upitno hoće li nesretni sportista ikada povratiti moć govora i pokreta.

 

Nalaz i mišljenje ljekara s Neurohirurgije

 

Duško se učtivo pozdravio s nama te je opisao okolnosti svog bizarnog ranjavanja. Iako je na momente gubio koncentraciju, uspio je iznijeti detalje svoje priče, od koje se ledila krv u žilama i zvučala je nevjerovatno.

– Tokom zagrijavanja prije utakmice branio sam nekoliko šuteva koji su prolazili pored stative. Tokom odbrane glavu sam okrznuo o stativu. Nisam ni sanjao da me je metak pogodio. Osjetio sam samo jak udarac u glavu. Medicinar koji je prisustvovao turniru pogledao mi je glavu i stavio mi povez preko rane. Mislio sam da je to od udara u stativu. Sve sam ih uvjerio da je povreda od toga, čak i tog medicinara – kaže Krtolica.

Nesretnom golmanu je povreda izgledala kao najobičnija ogrebotina te je pred kraj prvog poluvremena skinuo zavoj s glave.

– Sudija me je upozorio da mi curi krv po dresu. Rekao sam mu da to nije ništa. U tom momentu nije me brinulo curi li krv, interesirao me samo rezultat. Primio sam samo jedan gol. Moj tim je pobijedio rezultatom 6:1 – kazao nam je Krtolica.

Kada je sudija odsvirao kraj, golman je sa svojim prijateljima iz ekipe otišao u svlačionicu, radostan zbog pobjede.

– Prijatelj mi je kazao da stavim glavu pod tuš da bih sprao krv, što sam i uradio. Nakon toga krenuo sam kući pješice. Najednom sam osjetio da mi trnu ruka i jezik. Nisam znao šta se dešava sa mnom. Glas mi je u potpunosti “stao”. Nisam mogao progovoriti. Vratio sam se do prijatelja i zamolio ga da me vozi u Hitnu. Glavu su mi dva puta snimali jer nisu mogli vjerovati da je metak unutra. Glava me je boljela kao da me je neko metalnom šipkom udario – pojasnio je Krtolica.

 

Bio svjestan

 

Njegova borba za život trajala je 10 dana i sve vrijeme liječenja bio je svjestan.

– Gospođa koja mi je snimala mozak na CT-u pitala me je jesam li ranjavan u ratu. Nisam nikada ranjavan i, kada sam čuo to pitanje, uspaničio sam se. Kasnije su mi pokazali snimke i vidio sam kanal kuda je metak prošao kroz tkivo – pojasnio je Krtolica.

Troškovi njegovog liječenja iznose 3.359 maraka, a s obzirom na to da je nezaposlen i nema zdravstveno osiguranje, on se nada da će troškove platiti Općina Novi Grad.

Hitac sa svadbe

Podsjećamo da je hitac došao s jedne od tri svadbe koje su se tog dana održavale u tom naselju. Rasvjetljavajući slučaj, policajci su došli do saznanja da se u ulici Ragiba Džinde održavala svadba te da je bilo upotrebe vatrenog oružja, a u Sokolju je uhapšen 42-godišnji Sejno Ligata, koji je dan ranije bio na svadbi i pucao. Ligata je policajcima predao pištolj “crvena zastava” kalibra devet milimetara, poznat kao “duga devetka”.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo kazali su nam jučer da se u ovom predmetu još vode predistražne radnje u okviru kojih se vrše dodatne provjere navoda iz izvještaja MUP-a KS.

iy

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO