Dvojica sudija blokirali Trampovu novu zabranu putovanja

409

Američki savezni sudija na Havajima blokirao je novu zabranu putovanja predsednika SAD Donalda Trampa samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da stupi na snagu. Federalni sudija u Merilendu takođe je blokirao ovu uredbu.

Okružni sudija Derik Kahala Votson je u objavljenoj odluci odbacio tvrdnje vlade da je ova zabrana pitanje nacionalne bezbednosti.

Predsednik Tramp je ocenio da ova odluka predstavlja “sudsko prekoračenje ovlašćenja bez presedana” i rekao da će njegova administracija uložiti žalbu Vrhovnom sudu.

Prema Trampovom novom izmenjenom ukazu, zabranjen je na 90 dana ulaz u zemlju državljanima šest uglavnom muslimanskih zemalja i 120 dana zabrane za izbeglice.

Novim Trampovim ukazom zabranjeno je izdavanje viza za stanovnike Irana, Sirije, Somalije, Sudana, Jemena i Libije i privremeno je obustavljen izbeglički program, ali se nova zabrana ne odnosi na građane Iraka, ni na putnike koji već imaju vize.

Tramp insistira da je ta odluka bila neophodna da se zaustavi ulazak terorista u SAD, ali kritičari odluke smatraju da je ona diskriminatorska.

Ranija verzija uredbe, izdata krajem januara, izazvala je konfuziju i proteste i blokirao je sudija u Sijetlu.

Advokati su kao argument naveli da se zabranom putovanja krši američki Ustav time što se diskriminiše na osnovu svog nacionalnog porekla.

Sudija Votson je takođe rekao da bi Havaji bili na finansijskom gubitku ako bi se ovom zabranom ograničio dolazak studenata i turista u tu američku državu, i da veruje da će Havaji uspeti da dokažu svoju tvrdnju da se njome krši prvi amandman američkog Ustava o zaštiti od verske diskriminacije.

Tramp je na skupu u Nešvilu rekao da će poništiti novu blokadu.

“Mi ćemo pobediti. Učinićemo naše građane sigurnim. Opasnost je jasna, zakon je jasan, potreba za moju izvršnu uredbu je jasna”, rekao je Tramp.

Federalni sudija iz Merilenda Tiodor Čuang presudio je u slučaju koji su pokrenuli Američka unija za građanske slobode (ACLU) i druge organizacije koje zastupaju imigrante, izbeglice i njihove porodice. Tužioci su naveli da je osnova za zabranu diskriminacija muslimana čime je protivustavna.

Advokati vlade tvrde da je nova Trampova zabrana značajno izmenjana u odnosu na verziju koju je Tramp objavio u januaru i koju je blokirao federalni sudija u državi Vašington. Zastupnici vlade navode da je zabrana uvedena kako bi se SAD zaštitile od “radikalnog islamskog terorizma”.

izvor: N1