Džudžević: Siva Srbija krši prava – Milosavljević: Nema uslova za bosanski jezik

Novi Pazar – Sjenica – Više od četrdeset roditelja učenika prvog razreda novopazarske Gimnazije od 120 koliko ih se izjasnilo da im deca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku podnelo je osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru krivične prijave protiv direktora gimnazije Zorana Milosavljeviča, za koga tvrde da im to nije omogućio. DIrektor pak tvrdi da on nije odgovoran, ustvrdivši da nema uslova za nastavu na bosanskom jeziku.

gimnazija
gimnazija


Jedan od roditelja koji je podneo krivičnu prijavu Rifat Gicić kaže da direktor od početka školske godine do danas, nije po zakonu organizovao nastavu na bosanskom jeziku.
“Od nas 24 prisutna svi su potpisali peticiju da se uvede nastava na bosanskom jeziku. Odgovor na tu peticiju je bio sastanak koji je direktor zakazao na kojem smo bili. Na kraju direktor nije hteo da usliši našu molbu i bili smo prinuđeni da ga krivično gonimo” zaključio je Gicić.

milosavljevic
milosavljevic

 

Direktor novopazarske gimnazije Zoran Milosavljević kaže da od nadležnih organa nije upoznat da su protiv njega podnete krivične prijave ističući da u ovoj ustanovi ne postoje osnovni uslovi za uvođenje bosanskog jezika.

“Treba da budu ispunjena četiri uslova: Prvi je prostorni uslov, drugi je planovi i programi, treći su udžbenici da su napisani na bosanskom i četvrti uslov jeste nastavni kadar” kazao je Milosavljević.

 

 

 

dzudzevic
dzudzevic

Predsednik bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević kaže da primedbe imaju na rad gimnazija u Novom Pazaru i Sjenici ali i na rad svih osnovnih i srednjih škola u Prijepolju gde bosanski jezik u nastavi nije zaživeo.
“I nakon zajedničkog rada i projekta BNV i ministarstva prosvete i nakon zaključka Vlade o tome da se mora obezbediti nastava na bosanskom jeziku kao jedno ustavom i zakonom zagarantovano pravo mi imamo zaštitu i direktora novopazarske gimnazije i direktora sjeničke gimnazije kao i direktora prijepoljskih osnovnih i srednjih škola u nekoj sivoj Srbiji koja na taj način krši zakonom i ustavom zagarantovana prava” zaključio je Džudžević.
Bosanski jezik je do prošle školske godine bio izborni predmet, roditelji su se u međuvremenu izjašnjavali da li su za to da njihova deca slušaju nastavu na bosanskom jeziku. Od septembra na bosanskom se uči u oko 200 odeljenja prvog i petog razreda osnovnih i prvog srednjih škola u opštinama gde žive Bošnjaci.

 

izvor.Prva.Sandžakhaber

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO