Erdogan: Cijeli muslimanski svijet nas posmatra

Ankara – Premijer Recep Tayyip Erdogan je optužio pojedine medijske grupacije da namjerno izvrću stvarni broj ljudi okupljenih na njegovim predizbornim skupovima, snimajući fotografije nekoliko sati prije početka početka mitinga.

Erdogan je u četvrtak boravio u Elazigu i Malatyi, gradovima na istoku Turske, gdje je kazao da drugi mediji pak tvrde da su fotografije sa njegovih skupova digitalno obrađene tako da je na njima povećavan broj prisutnih lica. Turski je premijer pak uzvratio govoreći da njegovim skupovima prisustvuju pravi, živi ljudi.
Obraćajući se građanima Elaziga, Ergodan je pozvao opozicione lidere da napuste politiku ukoliko im njegova Stranka pravde i razvoja (AK Parti) nanese poraz na predsotjećim lokalnim izborima.
“Kairo, Gaza, Jerusalem, Damask, Haleb, Sarajevo i cijeli muslimanski svijet nas posmatra. Očekuju našu pobjedu na izborima 30. marta, jer je Vlada koju je formirala AK Partija glas svih potlačenih naroda u islamskom svijetu,” dodao je Erdogan.
Gestikulirajući znakom “Rabi'a” Erdogan je rekao da taj znak za njega simbolizira četiri stvari: jednu naciju, jednu zastavu, jednu domovinu i jednu državu za sve etničke grupe nastanjene na teritoriji Turske.
Turski premijer se okomio i na islamskog učenjaka nastanjenog u SAD-u, Fethullaga Gulena i poručio Gulenovom pokretu da “prestane opravdavati sredstva kojima se koristi.”
Erdogan je na kraju pozvao građane Elaziga da povuku svoju djecu iz privatnih škola i centara za pripreme, povezanih sa Gulenom, nazvanih “dershane”.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO