Erdogan: Da li čovjek, koji može svakoga trenutka umrijeti, može pripremati ovakav sistem za sebe?

Turska – ¨Ja sam običan smrtnik. Da li čovjek, koji može svakoga trenutka umrijeti, može pripremiti ovakav sistem za sebe?¨

¨Demokratija snagu dobija od naroda, a to se zove volja naroda¨, rekao je predsjednik Erdogan analizirajući referendum o ustavnim promjenama koji je održan u nedjelju i telefonski razgovor sa predsjednikom SAD-a, Donaldom Trumpom.

Na tvrdnje o ¨diktaturi¨ Erdogan je kazao: ¨Ovo nije sistem svsishodan Recepu Tayyipu Erdoganu i dodao:

¨Bitno je pobijediti, a ne da li će to biti 1-0 ili 5-0. 14-15 godina koriste riječ diktator. Ja nisam čuo da u diktaturi postoji predsjendički sistem. Imamo glasačke kutije, demokratija dobija snagu od naroda. I to je volja naroda. Novi sistem predstavlja transformaciju u historiji demokratije Turske¨.

Analizirajući parlamentarni sistem Erdogan je kazao:

¨Ja sam običan smrtnik. Da li čovjek, koji može svakoga trenutka umrijeti, može pripremiti ovakav sistem za sebe?¨

Istakavši da mu je predsjednik SAD-a Donald Trump čestitao na pobjedi na referendumu, Erdogan je kazao da je iz razgovora dobio pozitivne signale.

Erdogan je kazao da planiraju susret ¨licem u lice¨ te da dvije zemlje saveznice mogu riješiti mnoge probleme.

Istakavši da će prilikom posjete SAD-u biti govora i o isporuci čelnika terorističke organizacije FETO koja je 15. jula prošle godine pokušala izvesti vojni udar u zemlji, Erdogan je kazao:

¨Nadam se da će čelnik FETO-a biti isporučen¨.

Erdogan je govorio i o odnosima Turske i EU.

¨54 godine čekamo na njihovim vratima. EU treba ispoštovati obećanja data u vezi liberalizacije viznog režima za Turske i izbjeglica¨.

(trt.net.tr)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO