Erdogan: “Doseljenici s Balkana nisu imigranti, već djeca Turske”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako doseljenici s Balkana u Turskoj nisu imigranti, već djeca i državljani te zemlje.U organizaciji Ministarstva rada i socijalne sigurnosti Turske danas je u Kongresnom i kulturnom centru Maltepe u Ankari održan Susret Rumeli-Balkan, a turski predsjednik Erdogan se obratio učesnicima i istakao kako doseljenici iz Zapadne Trakije, Bugarske i Balkana u Turskoj nisu imigranti, već djeca, pravi sinovi te zemlje.

“Vaši djedovi i preci su došli u svoju domovinu, a nisu otišli negdje drugo. Balkanska katastrofa je prije jedno stoljeće nanijela tako duboku ranu na naša srca da su naši vojnici i časnici bez treptaja išli ususret smrti na Canakkaleu. Gazi Mustafa Kemal, koji je i sam bio Rumelija, je govorio kako je bolje umrijeti na Canakkaleu, nego još jednom doživjeti balkansku sramotu”, kazao je Erdogan.

Ističući kako je Turska danas jaka i stabilna država, Erdogan je kazao kako su u izgradnji današnje Turske važnu ulogu imali i svi oni koji su došli sa Balkana i iz svih dijelova svijeta.

Erdogan je također kazao kako je vizija razvoja Turske zasnovana na cilju osiguranja perspektive, sigurnosti i blagostanja svih njenih stanovnika.

“Mi nemamo aspiracije na ničiju teritoriju. Borimo se za zaštitu prava i sloboda sve naše braće, naših sunarodnjaka i svih ugroženih i obespravljenih naroda. Ustvari, to bi trebala biti zadaća cijelog čovječanstva, ali svjedoci smo nažalost kako svijet često zatvara oči i uši kada je riječ o muslimanima, kada se radi o Turcima. Mi nismo takvi, a zar se neko može odreći dijela srca, svoje noge, ruke ili nekog drugog dijela tijela. Mi se nikada nećemo odreći niti jednog svog brata, a posebno onih iz Rumelije i Balkana “, poručio je predsjednik Erdogan.

Osvrnuvši se i na skandale u Evropi, sa akcentom na onaj u Holandiji, Erdogan je kazao kako se prema državljanima Turske nehumano ponaša, te je poručio da će se Turska po svaku cijenu boriti za zaštitu njihovih prava i sloboda.

On je podsjetio da se u nedjelju u Bugarskoj održavaju prijevremeni parlamentarni izbori i tom prilikom je izrazio nadu da će izborni proces proteći mirno i transparentno, a posebno zbog velikog broja Turaka u toj zemlji.

“Tužni smo zbog pritisaka koji se tamo vrše nad Turcima i pratimo poštivanje njihovih prava jer imamo na to puno pravo. Nadamo se da će u Bugarskoj izbori proteći u duhu demokracije i prava, a isto to želimo i zemljama Balkana u kojima će uskoro biti održani izbori”, kazao je Erdogan.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO