Erdogan: Naš stavpo pitanju Egipta je protiv vinovnika državnog udara,

Turska – Novi Pazar – Predsjednik Vlade Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, uputio je oštre reakcije na odluku Egipta da turskog ambasadora u Kairu proglasi nepoželjnom osobom (Persona non grata). Erdogan je poručio da nikada neće izraziti poštovanje prema onima koji su na vlast dospjeli državnim udarom.

Foto Erdogan official fb
Foto Erdogan official fb
“Naš stav nije usmjeren protiv egipatskog naroda, već protiv vinovnika državnog udara,” poručio je turski premijer.
Egipat je u subotu odlučio smanjiti nivo diplomatskih odnosa sa Turskom i proglasio turskog ambasadora nepoželjnom osobom.
U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske  je najavljeno da će egipatski ambasador takođe biti opozvan iz Ankare. MVP je obavijestilo javnost da je Turska takođe snizila nivo diplomatskih odnosa sa Egiptom, u reakciji na isti potez tamošnjih vlasti. Tursku u ovoj zemlji trenutno predstavlja otpravnik poslova.

Turski ambasador u Kairu smatra se nepoželjnom osobom i od njega će biti zatraženo da napusti Egipat zbog stalnog “mešanja” Turske u unutrašnja egipatska pitanja, saopštilo je juče Ministarstvo spoljnih poslova iz Kaira.

U saopštenju se dodaje da je egipatska vlada odlučila da snizi međusobno diplomatsko prisustvo na nivo otpravnika poslova. Egipat je već vratio svog ambasadora iz Turske u Kairo. Turska je kritikovala način na koji je zbačen demokratski izabrani predsednik Muhamed Mursija, početkom jula ove godine, ali je Kairo odbacio te kritiken kao mešanje u unutrašnje stvari.

izvor.Sandžakhaber.TRT
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO