Evropska fudbalska superliga?

footbal-backgrounds-wallpapers

Predsednik turskog Galatasaraja Unal Ajsal rekao je da postoji mogućnost da 20-ak najvećih evropskih fudbalskih klubova u budućnosti formira sopstvenu Superligu.

Ta ideja bila je aktuelna i krajem 90-tih godina prošlog veka, ali je UEFA kvalitetnom organizacijom i dobrim finansijskim uslovima od Lige šampiona napravila atraktivno takmičenje.

“Najboljih 15 do 20 klubova u Evropi se slažu sa ovom idejom. Niko nije rekao ne – ni Mančester Junajted, ni Pari Sen Žermen, ni Real Madrid. Postoji naravno, par klubova, izuzetaka, ali oni imaju političke razloge koje razumemo. Ipak, radi se o ideji koja predstavlja budućnost evropskog klupskog fudbala”, kazao je Ajsal novinarima u Londonu na konferenciji pod nazivom “Lideri u fudbalu”.

Prvi čovek turskog šampiona smatra da evropski fudbal stagnira poslednjih godina.

“Sve velike stvari počele su kao san. U ovom trenutku naša ideja o ligi izgleda kao san ili vizija. Siguran sam, međutim, da će već za pet godina ona postati realnost”, poručio je Ajsal.

On je čak najavio mogućnost da u novonastalom takmičenju učestvuju i klubovi sa drugih kontinenata.

“Treba ozbiljno razmisliti da li ostati u okvirima Evrope ili ići ka Aziji”, dodao je predsednik Galatasaraja.

Ajsal je poručio i da bi klubovi mogli da okrenu leđa Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) ako se bude protivila idejama o modernizaciji klupskih takmičenja.

“Klubovi će uvek biti u pravu. Na kraju krajeva, oni su glavni akteri svih takmičenja i oni koji odlučuju o sopstvenoj sudbini”, zaključio je on.

Podršku za Superligu, ali samo na nivou “akademske ideje”, predsedniku Galatasaraja pružio je i prvi čovek Juventusa Andrea Anjeli.

“Mislim da još nije vreme za formiranje evropske Superlige. Ipak, ako već razgovaramo o promenama sistema, onda nije loše da u tu priču uđemo otvorenog uma i moguće je da će nam neke nove ideje pasti na pamet”, poručio je Anjeli.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO