Facebook kupuje WhatsApp

Kompanija Facebook Inc će kupiti najveću i najbrže rastuću aplikaciju za besplatnu razmjenu poruka putem mobilnih uređaja “WhatsApp” za 19 milijard dolara – u gotovini i dionicama. Time će se najveća društvena mreža na svijetu dodatno približiti mobilnim komunikacijama i privući još veći broj mlađih korisnika.

Konačna transakcija će biti izvršena prema slijedećem: 4 milijarde dolara u gotovini, 12 milijardi dolara u dionicama i 3 milijarde u specijalnim obveznicama koje će osigurati nepromijenjen broj radnih mjesta.

WhatsApp je osnovao ukrajinski imigrant Jan Koum, koji je napustio Univerzitet Stanford. Ubrzo je kompanija postala prava bajka iz Silikonske Doline, sa 450 miliona korisnika u pet godina postojanja, a njihov broj se dnevno povećava i za jedan milion.

“Niko u historiji svijeta nije postigao nešto slično ovome,” kazao je direktor Facebooka, Mark Zuckerberg, na press konferenciji.

Zuckerberg i Koum su objasnili da će WhatsApp nastaviti da operira nezavisno i obećali da će održati princip u kome neće biti reklamiranja.

sandzakhaber / izvor: trtbosanski.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO