Fijat oživljava brend “Alfa Romeo”

69129447752d3cdbaa9c3d224037354_orig

Italijanski proizvođač automobila Fijat planira da oživi brend “Alfa Romeo”, nakon spajanja sa Krajslerom, izjavio je izvršni direktor Fijata Serđo Markione.
Markione je u intervjuu za rimski dnevnik “Republika” pokušao da umiri italijanske sindikate i političare, zabrinute da bi spajanje sa Krajslerom moglo da ga udalji od matičnog tržišta, na kome je prisutan već 115 godina, javlja Rojters.

“Kao što se Džip (Jeep) prodaje širom sveta, ali je do srži američki, tako i ‘Alfa’ ima italijanski DNK”, rekao je šef Fijata.

Markione polaže nadu u sportske modele “alfe”, jer veruje da oni mogu da donesu globalni profit, kakav modeli Fijata ne mogu da ostvare, kao i mnogo veći obim prodaje od skupocenih “Maseratija”.

Njegova strategija, međutim, nailazi na skepticizam, budući da je Fijat postao vlasnik “Alfe” 1986. i od tada nije uspeo značajnije da je oživi, uprkos brojnim pokušajima.

Potencijalno premeštanje sedišta kompanije u inostranstvo i izlazak na strane berze simbolični su potezi i ne znače pomeranje proizvodnje, navodi Markione, dodajući da ne razmišlja o prodaji “Alfe” konkurenciji.

Nemački Folksvagen je u više navrata izrazio interesovanje za kupovinu italijsnkog brenda. “Mogu samo da sanjaju o tome”, poručio je Markione.

Šef Fijata je takođe naveo da će se modeli Lanče (Lancia), jedne od najstarijih italijanskih automobilskih kompanija, prodavati isključivo na italijanskom tržištu.

Fijat u Italiji, gde je nezaposlenost na 37-godišnjem maksimumu od 12,7 odsto, zapošljava oko 62.000 radnika.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO