Film “Smeće” izabran za najbolji dokumentarni film na festivalu u Francuskoj

film smece

 

17. Međunarodni mediteranski festival dokumentarnog filma na kojem su učestvovali režiseri i televizijski urednici iz zemalja kao što su Francuska, Italija, Španija, Egipat i Tunis, održan je u Marseju, evropskoj prijestolnici kulture za 2013. godinu.

Na festivalu koji je trajao 6 dana i koji je zatvoren 16. jula, za najbolji dokumentarni film izabran je film “Smeće”, film koji govori o ljudima koji se uzdržavaju kopajući po smeću i u kojem se mogu vidjeti šokantne scene djece kako se igraju medicinskim otpadom.

Režiser dokumentarnog filma “Smeće”, snimanog u maju 2011. godine, Burak Turten rekao je sljedeće: ” To je sredina u kojoj se ljudi rađaju i odrastaju i u kojoj se nemaju prilku susresti sa bilo čime drugim osim smeća. Možda se to može nazvati modernim robovskim sistemom. Sistemom koji se odvija na modernom smeću i koji je nehuman i mnogo nemilosrdniji. Osjećamo se sretnima jer smo imali priliku na film prenijeti tako dramatične scene i pokazati ih gledateljima. Ponosan sam na ovu važnu nagradu koju sam dobio u izvan svoje zemlje.”

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO