FK Novi Pazar : Borba za superligu se nastavlja!

Novi Pazar – Kada se pogleda trenutna tabela Jelen Superlige vidljive su brojne „nepoznate“ čije rešenje ni uz pomoć trikova nije na vidiku pre poslednjeg kola, tačno za mesec dana ( 26. maja ). Prvaka i učesnike kvalifikacija za evropske kupove možda i dobijemo kolo ili dva ranije, verovatnoća da ćemo pre tog dana saznati koji će klub uz Smederevo ispasti iz najjače lige Srbije vrlo je mala. Do tada biće burno na terenima širom Srbije. 

FKNP

Dobro se pripremite za slušanje i čitanje jadikovki zbog promašenih gol prilika, sudijskih nepravdi, namerno presuđenih crvenih kartona, dosuđenih i nedosuđenih jedanaesteraca. Niko ne bi trebalo da se iznenadi ako naslovnim stranicama sportskih izdanja budu dominirale teme o neregularnostima i nameštanju utakmica. To je naša zbilja i ako prođemo bez navedenog onda se možemo nadati da će nam fudbal ima svetliju perspektivu. Ono što brine Novopazarce je da se njihov klub nalazi u grupi pet timova ( pored Novog Pazara u igri su još i Radnički iz Kragujevca, Donji Srem, Hajduk i BSK ) između kojih će se tražiti taj jedan koji će uz Smederevo morati da se rastane sa najboljom fudbalskom divizijom u Srbiji. U ovom trenutku jedino što nam je dostupno su prognoze i pretpostavke onoga što bi moglo da se dogodi u daljem toku šampionata. Po nekim, kažu merodavnim procenama, za opstanak u Superligi trebalo bi da bude dovoljno 32 boda. Kada se pogleda trenutni bodovni saldo Novog Pazara ( 26 ) brojka od 32 bi trebalo da bude lako dostižna, sve dok se ne obrati pažnja na spisak budućih rivala. Njihova imena govore da se do cilja može doći, ali daleko od toga da će to biti lagana misija.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JNJFe9fgvGM

U preostala tri meča na Gradskom stadionu i isto toliko van Novog Pazara tim novog trenera Nebojše Vučićevića samo u jednom meču za protivnika će imati konkurenta za opstanak ( u poslednjem kolu u Kuli se sastaju Hajduk i Novi Pazar ). U našoj ligi oduvek su status ključnih imale one utakmice koje igrate kao domaćin. Usmerimo li pažnju samo na taj detalj bićemo razočarani rasporedom mečeva u Novom Pazaru. Sva tri kluba koja dolaze na Gradski stadion pripadaju samom vrhu našeg fudbala. Protivnik u nedelju Partizan nizom očajnih igara ovog proleća došao je u situaciju da ga jedan ili dva nerešena rezultata pre derbija prvenstva sa Crvenom zvezdom ( 18. maja ) dovode do položaja sa koga titula neće biti tako blizu kako to danas izgleda. Nije bajka već realnost da će se do bodova spasa pre doći u mečevima sa Vojvodinom i Radom nego u nekim drugim duelima. Zašto? Novosađani u Novi Pazar dolaze samo tri dana posle finalnog kup meča u Beogradu sa Jagodinom. Bez ikakve dileme biće to jedna od najvažnijih utakmica „lala“ u čitavoj istoriji kluba. Neverovatno ali istiniti Vojvodina, dvostruki šampion bivše Jugoslavije, nikada nije osvojila pehar kupa.

fk_novi_pazar_wallpaper_hd_grunge_by_syndikata_np-d4r3egh

Bilo kako završio taj meč, pobedom ili porazom Novosađana, oni će na Gradski stadion stići i emotivno i fizički ispražnjeni. Takođe, Vojvodina samo nekom ludom vratolomijom bi mogla da se domogne titule šampiona, tako da je najrealnije da će prvenstvo završiti na trećem mestu, a to za sobom odmah povlači potpunu nezainteresovanost za zbivanja u ligi. Meč sa Radom mogao bi da bude znatno drugačiji. Dogodili se da ove godine sjajna Jagodina ( trenutno zauzima 4. mesto ) doživi pad forme, a to nije nemoguće obzirom da se vinula u finale kupa, „obdanište“ sa Banjice bi vrlo lako moglo da se uključi u trku za mesto broj četiri koje vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope. Naravno, bodovi se osvajaju i na gostovanjima, ali ne možemo biti preterani optimisti i očekivati podvige kada nam je dobro poznato koliko je Novi Pazar tradicionalno darežljiv gost. Utakmice sa Slobodom i Javorom u Užicu i Ivanjici biće neizvesni, jer bi oba tima u slučaju da zaređaju sa serijom poraza istog trenutka došla u poziciju u kojoj je danas Novi Pazar. Šest kola pre kraja prvenstva u odnosu na najugroženiji Radnički iz Kragujevca Novi Pazar ima tri boda više, a faktički četiri boda. Dogodi li se da ova dva kluba na kraju prvenstva budu imala isti broj bodova Novi Pazar bi se na tabeli našao ispred Radničkog zato što ima bolji skor u međusobnim mečevima u odnosu na Kragujevčane ( 1 : 1 u Kragujevcu i pobeda 1 : 0 Novog Pazara na Gradskom stadionu ). Bolji skor u slučaju identičnog broja bodova Novi Pazar će imati i od BSK, a slabiji od Donjeg Srema i verovatno Hajduka.

Fudbaleri Novog Pazara su sami sebe doveli u situaciju da ne mogu da se uzdaju samo u narodnu izreku „u se i u svoje kljuse“, nažalost prinuđeni su isto koliko na tu, a možda i češće, da se pozivaju na još jednu narodnu misao „dabogda da komšiji ( po mestu na tabeli )crkne krava. Tri utakmice u kojima Novopazarci neće biti direktni akteri naći će se u centru njihove pažnje, 11. maja BSK – Hajduk, 18. maja Donji Srem – BSK, 22. maja Donji Srem – Hajduk. Jedna od opcija i to vrlo realna je da bi jedan od ovih klubova već u tim mečevima u kojima je i nerešen rezultat jednak porazu mogao da kaže zbogom Superligi. Najgora varijanta po Novi Pazar bila bi da o drugom timu koji će napustiti fudbalsku elitu odluči direktni duel Hajduka i Novog Pazara, koji će se 26. maja u okviru poslednjeg kola odigrati u Kuli.

Ko se s kim sastaje

Čak pet timova bori se za opstanak u Superligi: Donji Srem sa 27 bodova, Novi Pazar i BSK sa po 26, Hajduk koji trenutno ima bod manje, 25 i Radnički iz Kragujevca koji je sa 23 boda u najtežem položaju. U narednih šest kola, Novi Pazar na svom stadionu dočekuje: Partizan, Vojvodinu i Rad, a gostuje Slobodi, Javoru i Hajduku. Donji Srem je domaćin: Smederevu, BSK i Hajduku, a gostuje Crvenoj zvezdi, Spartaku i Jagodini. BSK će za protivnike na svom terenu imati Spartak, Hajduk i Jagodinu, a za bodove u gostima boriće se protiv Smedereva, Donjeg Srema i OFK Beograda. Hajduk će u svojoj Kuli biti domaćin Javoru, Radu i Novom Pazaru, a gostovaće Spartaku, BSK i Donjem Sremu. Kragujevački Radnički će ugostiti Jagodinu, Partizan i Vojvodinu, a gostovati OFK Beogradu, Slobodi i Javoru.

Dolazi Partizan

Golom Ivice Jovanovića u 75. minutu OFK Beograd pobedio Novi Pazar 1 : 0 (0: 0 ) u utakmici 24. kola Jelen Superlige, a najzanimljivija utakmica 25. kola trebalo bi da bude duel Novog Pazara i Partizana. Bodovi su preko potrebni obema ekipa, Novopazarcima za opstanak u eliti našeg fudbala, dok bi se Beograđani eventualnim neuspehom našli korak dalje od odbrane šampionske titule. Utakmica Novi Pazar – Partizan igra se na Gradskom stadionu u nedelju od 17 h i direktno je prenosi TV Arena 1. Ovo je četvrti put da se dva tima sastaju u Superligi. U dosadašnje tri utakmice, Partizan je pobedio dva puta, a jednom i to na prošlogodišnjem duelu u Novom Pazaru, podelili su bodove. Nema sumnje da bi nerešen rezultat protiv šampiona, Novom Pazaru bio idealan.

Izvor: Danas

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO