Francuski institut za kulturu zainteresovan za Novi Pazar

Novi Pazar – Gradsku upravu i gradonačelnika Novog Pazara dr Meha Mahmutovića posetila je delegacija Francuskog Instituta u Srbiji na čelu sa direktorom ove ustanove  i savetnikom za saradnju I kulturu u ambasadi Francuske u Beogradu Žan Likom Goesterom.

Sastanak i dogovorene aktivnosti su rezultat nedavne posete ambasadora Francuske Novom Pazaru, rečeno je nakon sastanka.

Približavanje franscuske kulture ljudima u Srbiji jedan je od osnivnih zadataka Francuskog instituta. Nakon razgovora I definisanih aktivnosti I saradnje, novopazarci će u narednom periodu bliže moći da se upoznaju sa kulturom I običajima Francuza.

“Niz aktivnosti smo danas formulisali I dogovorili, i očekujem da ćemo u narednom periodu imati čast da bolje upoznamo i njihovu kulturu i tradiciju, književnost i gradove. Nadam se da će mladi ljudi bolje upoznati Francusku. Govorili smo o saradnji na poljima razmene, na nivou univerzitetske razmene i drugim temama“, kazao je gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović.

Francuski institut u Srbiji ima ostvarenu saradnju sa mnogim gradovima, gde su realizovani značajni projekti na poljima kulture I obrazovanja. Novembar I decembar se u mnogim gradovima u Srbiji sa kojima Francuski institutut sarađuje obeležavaju manifestacijama u znaku Marseja.

“Hvala vam na srdačnom prijemu. Naša poseta rezultat je posete ambasadora Francuske nedavno vašem gradu. Razgovarali smo o nizu mogućnosti I projektima za saradnju.  Započećemo sa saradnjom na nivou škola, kulturne saradnje, razmene u mnogim oblastima kao I o drugim aktivnostima o kojima smo se danas dogovarali”, kazao je direktor Francuskog instituta Žan Lik Goester.

Francuski institut u Srbiji nalazi se od 1951. godine, stožer je francuske kulture, a aktivnosti sprovodi I preko ogranaka u Nišu I  Novom Sadu.

izvor:Rtv

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO