Google kupio kompaniju koja pravi robota bržeg od Jusejna Bolta

412313_boston-dynamics-bigdogmilitaryrobots_f

Firma “Boston dinamiks” je poslednja u nizu od ukupno osam kompanija za proizvodnju robota koje je “Gugl” kupio u poslednjih pola godine, saopšteno je juče iz sedišta kompanije za internet pretraživanje i oglašavanje.

Sve do sada, “Boston dinamiks” proizvodio je eksperimentalne robote za agenciju za razvoj novih tehnologija za vojsku DARPA, koja pripada Ministarstvu odbrane, ali za sada niko ne zna kakvu bi namenu ti kiborzi mogli da nađu u “Guglu”.

Inicijator kupovine Endi Rubin, koji je u “Guglu” zadužen za razvoj pametnih telefona “Android”, izjavio je da je projekat pun pogodak, ali da će razvoj proizvoda sačekati još nekoliko godina.

“Boston dinamiks” je 1992. osnovao bivši profesor Tehnološkog instituta Masačusets Dr Mark Rejbert i od tada kompanija radi na razvoju robota sličnih životinjama koje mogu da se kreću brže od najbržeg čoveka, u teškim terenskim uslovima, kao što su brda prekrivena snegom i zaleđeni putevi.

Rejbert je, međutim, izjavio za “Njujork tajms” da ne misli da njegova kompanija treba da služi u svrhu vojne industrije i da je njen osnovni cilj unapređivanje robotičke tehnologije.

Jedan od projekata na kome kompanija trenutno radi za agenciju DARPA jeste robot koji može da deluje u uslovima prirodnih katastrofa, kao što je otapanje nuklearnih jezgara reaktora u Fukušumi 2011. godine.

Kompanija je veoma otvorena za javnost kada je reč o proizvodima na kojima radi, pa tako ima i svoj nalog na Jutjubu, gde često demonstrira šta njeni roboti sve mogu.

Robot “Cheetah” (jaguar) kreće se brzinom od preko 46 kilometara na čas, što znači da je brži od najbržeg čoveka na svetu, atletičara iz Jamake Jusejna Bolta, a robot “Wild cat” (Divlja mačka) dizajniran je da savladava sve vrste prepreka na terenu.
Robot nazvan “Big dog” (Veliki pas) pentra se uz strme uspone čak i po snegu i održava ravnotežu i na klizavom ledenom terenu.

“Veoma sam uzbuđen zbog sposobnosti Endija i kompanije ‘Gugl’ da dalekosežno razmišljaju, uz korišćenje resursa koja će im omogućiti da ostvare svoje ciljeve”, izjavio je dr Rejbert.
“Gugl” nije saopštio koliko je platio kompaniju, niti namerava da objavi tu informaciju. “Boston dinamiks” će realizovati sve aktuelne narudžbine za ministarstvo odbrane, ali “Gugl” neće raditi na proizvodima za vojnu industriju.

sandzakhaber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO